latinica  ћирилица
14/03/2019 |  14:31 | Autor: SRNA

Milunović: Egzodusu sarajevskih Srba prethodila mučenja i ubistva u logorima

Predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Duško Milunović izjavio je danas u Banjaluci da postoje pokušaji da se prikaže da je oko 120.000 Srba moralo da napusti Sarajevo pod političkim pritiskom, iako su Srbi u tom gradu maltretirani, mučeni i ubijani po brojnim logorima.
Duško Milunović - Foto: SRNA
Duško MilunovićFoto: SRNA

- Sve one koji razmišljaju na takav način pitam kako bi se ponašali u situaciji u kojoj su bili sarajevski Srbi ako uzmemo u obzir da su Srbi koji su u ratu ostali u Sarajevu i na određen način pokazali lojalnost tadašnjim vlastima bili maltretirani, mučeni i ubijani po brojnim logorima kao što su Silos, Tarčin, Kazani i drugi - rekao je Milunović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naglasio da ne smije biti zaboravljena činjenica da je tadašnji politički lider Bošnjaka Alija Izetbegović javno izjavio da će svi oni koji su nosili puške trpiti posljedice i sankcije.

- Uprkos tome, Srbima nije bilo opstanka na njihovim ognjištima i oni su ih morali napustiti, a morali su čak da iskopaju i svoje mrtve da njihovi grobovi ne bi bili skrnavljeni. Najveći broj naših poginulih boraca, njih 969, je ponovo sahranjeno na vojničkom groblju "Mali zejtinlik" na Sokocu - rekao je Milunović.

On je podsjetio da je Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova prošle godine ustanovio obilježavanje egzodusa Srba iz Sarajeva kao još jedan datum od republičkog značaja.

- Riječ je o podsjećanju na mjesec kada su Srbi iz Sarajeva napustili svoje domove i razišli se širom Republike Srpske, Evrope i svijeta. Procjena je da je tada oko 120.000 Srba napustilo svoje domove. To je jedinstven slučaj da je tako veliki broj ljudi morao da napusti svoja ognjišta - istakao je Milunović.

Dvadeset tri godine od završetka egzodusa sarajevskih Srba biće obilježene u subotu, 16. marta na Palama i Sokocu. Na Vojničkom groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu u 12.00 časova biće odata počast poginulim borcima i položeni vijenci.

U 13.00 u crkvi Sokolica na Ravnoj Romaniji biće služen parastos za sve stradale Srbe u odbrambeno-otadžbinskom ratu, prvenstveno za Srbe Sarajevsko-romanijske regije koji su stradali u odbrani ovih prostora.

Početak kulturno-duhovnog programa planiran je u 14.00 časova u Kulturnom centru na Palama, gdje je predviđeno i obraćanje zvaničnika.