latinica  ћирилица
14/03/2019 |  14:36 | Autor: SRNA

Stefanović: Stanje bezbjednosti na Kosmetu relativno stabilno

Stanje bezbjednosti na Kosovu i Metohiji je relativno stabilno, a u Kopnenoj zoni bezbjednosti duž administrativne linije sa Kosmetom stabilno sa faktorom rizika, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.
Nebojša Stefanović (Foto: N1) -
Nebojša Stefanović (Foto: N1)

Predstavljajući izvještaj MUP-a o stanju bezbjednosti u Srbiji za period od jula do decembra 2018. godine, Stefanović je pred skupštinskim Odborom za bezbjednost i unutrašnje poslove rekao da je u tom periodu bilo različitih incidenata i nasilja nad Srbima i drugim manjinskim grupama na Kosmetu, poput fizičkih napada, podmetanja požara, napada na vjerske objekte, uništavanja imovine, prijetnji i provokacija.

Stefanović je naveo da je stanje u Kopnenoj zoni bezbjednosti bez terorističkih napada i provokacija, ali sa faktorima rizika i pojačanim oprezom policije i vojske.

Kada je riječ o suzbijanju terorizma, Stefanović kaže da MUP sprovodi pojačane mjere u vezi sa licima koja mogu biti prijetnja, a koja se vraćaju sa ratišta poput Sirije.

On je naveo da MUP, u saradnji sa Bezbjednosno informativnom agencijom, tužilaštvom i specijalnim mješovitim radnim grupama, svakodnevno analizira bezbjednosne rizike.

- Imamo manju verovatnoću da će se tako nešto desiti na našoj teritoriji. Pratimo sva dešavanja, ne samo u regionu već i šire i trudimo se da bezbednost Srbije bude potpuno ojačana - rekao je Stefanović.