latinica  ћирилица
14/03/2019 |  14:47 ⇒ 14:49 | Autor: SRNA

Ankara pozvala Rijad da objavi imena optuženih u slučaju "Kašogi"

Turska je pozvala danas Saudijsku Arabiju da imenuje optužene na suđenju za ubistvo novinara DŽamala Kašogija i objelodani optužbe protiv njih.

- Apelujemo na Saudijsku Arabiju da kaže svijetu kojim pojedincima se trenutno sudi i na osnovu kojih optužnica - rekao je šef komunikacija turskog predsjednika Fahretin Altun u saopštenju poslatom Rojtersu.

Šef saudijske komisije za ljudska prava Bandar bin Mohamed El Aiban saopštio je ranije da je Rijad izveo počinioce ubistva Kašogija pred lice pravde i odbacuje bilo kakvu međunarodnu ulogu u istrazi.

On je rekao Savjetu UN za ljudska prava da su optuženi za "užasan zločin" u istanbulskom konzulatu 2. oktobra prisustvovali do sada sudskim raspravama tri puta sa svojim advokatima. Rijad nije objavio imena tih ljudi ili neke druge detalje.

- Prema tome, ono što su prenijeli neki mediji da mi treba da internacionalizujemo neka od tih pitanja je nešto što mi ne možemo prihvatiti jer su ti zahtjevi jednaki uplitanju u naša unutrašnja pitanja i naš pravosudni sistem - rekao je on na forumu u Ženevi.

Saudijski novinar DŽamal Kašogi ubijen je 2. oktobra prošle godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu.