latinica  ћирилица
14/03/2019 |  14:50 ⇒ 14:52 | Autor: SRNA

Dačić: Bez promjene vlasti u Hrvatskoj, nema promjene politike prema Srbima

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da ne vjeruje da će doći do nekih velikih promjena u hrvatskoj politici prema Srbima i Srbiji sve dok ne dođe do promjene vlasti u Hrvatskoj, prije svega zbog ideologije.
Ivica Dačić (Foto: Anadolija) -
Ivica Dačić (Foto: Anadolija)

On je naveo da niko nema korist od toga da stalno ima probleme između Srbije i Hrvatske, te naveo da ne treba negirati stvari iz prošlosti, jer svaka relativizacija u Hrvatskoj zločina kao što je Јasenovac ili u Srbiji zločina koji su Srbi počinili nad Hrvatima devedesetih nije u redu.

- Mi moramo da vodimo racionalnu politku, ali očigledno da u Hrvatskoj to više nije pitanje samo političke kampanje, nego očigledno pitanje oko kojeg oni grade konstantno svoju politiku. Tome moramo da se posvetimo - rekao je Dačić za televiziju Hepi.

Dačić je napomenuo da je imao ranije kolege ministre spoljnih poslova Hrvatske čiji su preci bili pomoćnici Maksa Luburića, zapovjednika Јasenovca.

- To je njihova politika da nikada neće napasti Nezavisnu Državu Hrvatsku. A, mi sa tim već imamo problem - istakao je Dačić.

On je ocijenio da sva otvorena pitanja između Srbije i Hrvatske treba ostaviti u jednoj korpi i rješavati, a druga korpa su dnevne stvari i budućnost.

- Treba da budemo pametni, inače ćemo se utopiti u prošlosti - ocijenio je Dačić.

Povodom optužbi iz Hrvatske da daje zapaljive izjave, Dačić je rekao da to nije tačno i da su njegove izjave samo reakcija na ono što se trenutno ispoljava kao problem /u odnosima Srbije i Hrvatske/.

On je podsjetio da je izjavio da je istorijski neodrživo da danas u Splitu bacaju Srbe u more, i to 100 godina nakon što je srpska vojska koja je branila Hrvate od Italijana, dočekana u Splitu spektakularno, i to na istoj rivi odakle su nedavno bacali Srbe u more.

- Na kraju sam se izvinio Italijanima što smo ih ubili toliko kad smo išli da branimo Hrvate od Italijana, a oni /Hrvati/ nam tako vratili - rekao je Dačić.