latinica  ћирилица
14/03/2019 |  15:14 ⇒ 15:49 | Autor: SRNA

Širi se spisak zločinaca iz OVK pozvanih u Hag

Bivši pripadnik terorističke OVK Baškim Ndrecaj, iz Suve Reke, dobio je poziv iz Specijalnog tužilaštva novoformiranog Suda u Hagu pred kojim će se suditi za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji, rečeno je u Kosovskoj policijskoj službi.

Ndrecaj je dobio poziv za saslušanje koje će biti održano 21. maja, navode iz policije.

On je medijima na albanskom jeziku potvrdio da je dobio poziv iz Specijalnog tužilaštva i da ne zna u kom svojstvu je pozvan.

Dan ranije poziv iz Specijalnog tužilaštva dostavljen je komandantu OVK u Njemačkoj Enveru Šalji koji će se, kako mediji prenose, pojaviti u svojstvu svjedoka pred tužiocem Specijalnog suda.

On je, kako prenosi portal koji prati aktivnosti u vezi sa pripadnicima bivše OVK "Kljan Kosova", dobio poziv prije nekoliko dana kada je zajedno sa Ismetom Tara bivšim komandantom OVK za region Orahovca boravio u Haškom tribunalu.

Uz Taru, Ndrecaja i Envera Šalju poziv za saslušanje je krajem prošle godine dobio i Remzi Šalja, ali je on u bjekstvu.

Njih četvorica se dovode u vezu sa zločinima koji su počinjeni u regionu Orahovca i Velike Hoče, te u regionu Đakovice pošto je Remzi Šalja bio zadužen za region koji se prostire od Đakovice do Kuksa poznatijeg po "Žutoj kući" u kojoj su uzimani organi kidnapovanim civilima, posebno Srbima, sa Kosova i Metohije.

Na spisku bivših priadnika OVK osumnjičenih za zločine nad civilima kidnapovanim i ubijenim tokom sukoba i u posleratnom periodu, od početka 1998. do kraja 2000. godine, nalazi se više od sto lica.