latinica  ћирилица
14/03/2019 |  15:28 | Autor: SRNA

Anđelković: Sunovrat evropskog koncepta za kosovsko pitanje

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da izjava izvjestioca Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera da bi u pregovore o Kosovu i Metohiji trebalo uključiti i Rusiju, pokazuje da je evropski koncept rješavanja kosovskog pitanja doživio sunovrat.
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs) -
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs)

Anđelković navodi da EU više nema snage da nametne bilo kakvo rješenje, ali da se vodeće evropske sile plaše da kosovska kriza u nekom trenutku ne kulminira.

- Za njih je opasnost otvoreno žarište na rubovima Evrope i mogućnost da se druge velike sile umešaju na način koji bi u nekom momentu podstakao probleme. To je rezultat nemoći da se uradi nešto samostalno, a, s druge strane, svesti da su se Albanci potpuno otrgli kontroli - rekao je Anđelković za Sputnjik.

On kaže da je evidentno da je dio Albanaca potpuno van kontrole, i da iako i dalje imaju lobiste na Zapadu, "to nije nešto što Berlin i Brisel mogu da kontrolišu".

- Po svemu sudeći, čak ni Vašington do kraja ne može da kontroliše stvar, jer uz izvršnu vlast koja je sve manje sklona Albancima, oni imaju snažna uporišta u Senatu i Kongresu - kaže Anđelković.

Prema njegovim riječima, u takvim okolnostima Zapad shvata da je stvar potrebno podići na nivo gdje može da se uključi i Rusija i gdje bi kroz neku međunarodnu konferenciju moglo da se rješava pitanje Kosova i Metohije.

Anđelković smatra da je Zapadu nezgodno da i dalje sam rješava taj problem na način koji bi podrazumijevao konflikt sa Albancima, jer bi to bilo priznanje da je sve što su do sada radili bilo pogrešno.

- Zato im treba model gde bi se stvari postavile tako da učestvuje i Rusija, a oni se više ne bi bitno protivili fer rešenju i nekoj vrsti kompromisa, ne bi više bili advokati Albanaca kao što su ranije bili, a ispalo bi da nisu oni ti koji sada guraju neko rešenje nepovoljno za Albance - kaže Anđelković.

On smatra da bi za Srbe to bilo dobro, jer imati međunarodni koncept gdje je Rusija uz Beograd, a Zapad više nije uz Albance kao nekad, što omogućuje Srbiji da dođu do nekog kompromisnog rješenja.