latinica  ћирилица
14/03/2019 |  17:17 ⇒ 19:45 | Autor: SRNA

Cvijanović: Na Samitu u Bukureštu o jačanju regija

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je za Srnu da se na Evropskom samitu regija i gradova u Bukureštu diskutuje o načinu na koji regije mogu da zadrže svoju ekonomiju i ojačaju, kao i da se promovišu efikasni decentralizovani sistemi, te istakla da je to ono što odgovara Republici Srpskoj.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- Ovo je priča koja je bliska nama iz Republike Srpske i vidimo u tome ogromnu korist za sve ono što pokušavamao da uradimo za naše građene i jačamo naše institucije - rekla je Cvijanovićeva, koja učestvuje u radu dvodnevnog samita, koji je počeo danas.

Cvijanovićeva je navela da je riječ je dobro organizovanom i sadržajnom samitu koji okuplja predstavnike evropskih regija, a da Republika Srpska učestvuje, zahvaljujući produktivnoj i dugoj saradnji i zajedničkim projektima Predstavništva Srpske u Briselu i Komiteta regija EU.

Napominjući da je Evropa na pragu izbora, Cvijanovićeva je rekla da ovaj samit treba da ponudi neke odgovore o budućim politikama i ponašanjima nakon sprovedenih izbora u maju, nakon uspostavljanja institucija na jesen, na koji način da se ojača Komitet regija, koji je najveći zagovornik potreba regija i lokalnih zajednica.

Cvijanovićeva je naglasila da je ovaj samit prilika i da razgovara sa predstavnicima regija država članica EU, te podsjetila da Republika Srpska već ima dobru saradnju sa nekoliko regija u Italiji i potpisane sporazume.

Ona je rekla da je danas imala priliku da razgovara sa predstavnicima novih regija sa kojima bi Srpska mogla da sarađuje, a i za sutra očekuje razgovore sa nekoliko predstavnika regija koji žele da promovišu čvršće veze i saradnju između institucija na regionalnom nivou.

Cvijanovićeva je istakla da je sagovornicima prenijela da je struktura Republike Srpske mnogo jednostavnija nego na nekim drugim mjestima, te da je izrazila zadovoljstvo što je Srpska u vrlo kratkom roku uspjela da implementira izborne rezultate, formira novu vladu, da nastavlja da funkcionišemo bez zastoja, kao i da očekuje da se to desi i na ostalim nivoima vlasti.

- Neka od pitanja su bila kako vidimo dalje kretanje ka EU i obavezu koja je vezana za dodatna pitanja za Upitnik Evropske komisije, a ostaje ta obaveza da se završi sa formiranjem vlasti na svim nivoima da bi smo mogli omogućiti da Evropska komisija može da izrazi mišljenje da bi mogli eventualno tokom ove godine da dobijemo kandidatski status - navela je Cvijanovićeva.