latinica  ћирилица
14/03/2019 |  17:57 ⇒ 19:15 | Autor: SRNA

Kitarović: Mektićevi navodi o selefijama neosnovani

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ocijenila je kao politikanske i neosnovane konstrukcije navode ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića da je hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija pokušala angažovati pripadnike selefijskog pokreta za prenošenje oružja i eksploziva u BiH.
Kolinda Grabar Kitarović - Foto: klix.ba
Kolinda Grabar KitarovićFoto: klix.ba

Iz kabineta predsjednice Hrvatske danas su poručili kako "nemaju namjeru uopšte komentarisati ove zlonamjerne, potpuno neutemeljene i politikantske konstrukcije", prenosi Indeks.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske ocijenilo je da su Mektićeve tvrdnje neosnovane i krajnje tendeciozne, te da je očito da imaju za cilj dovesti u pitanje uspješnu saradnju BiH i Hrvatske na području borbe protiv terorizma, te negativno uticati na dalji razvoj sveukupnih odnosa dvije prijateljske zemlje.

- Hrvatska, kao članica UN, EU, NATO saveza i Savjeta Evrope ostaje u potpunosti opredijeljena za suzbijanje terorizma, u čemu će nastaviti sarađivati sa susjednim zemljama i međunarodnim partnerima - istakli su iz ovog ministarstva.

Mektić je ranije izjavio kako su "hrvatski obavještajci" bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane grupe radikalnih islamista-selefija, odnosno kako su opravdane ranije izjave Kitarovićeve o hiljadama islamističkih ekstremista u BiH koji predstavljaju prijetnju po bezbjednost cijelog regiona.

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet kako bi hitno bile utvrđene sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH, a biće saslušan i Mektić.

U okviru predmeta koji je dat u rad tužiocu Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, biće ispitana sva lica koja su iznosila navode i saznanja o tim aktivnostima, a o kojima tužilaštvo nije informisano niti su dešavanja prijavljena Tužilaštvu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.