latinica  ћирилица
14/03/2019 |  18:05 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Za podsticaj zapošljavanja iz budžeta 16,5 miliona KM

Republika Srpska uskoro bi mogla da stambeno zbrine sve porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije. Vlada je usvojila Uredbu, pa se uskoro očekuje raspisivanje poziva, nakon čega će biti poznat tačan broj onih koji imaju potrebu za zbrinjavanjem. Republika Srpska dobila je akcioni plan zapošljavanja za ovu godinu. Sa oko 17 miliona KM Vlada planira pronaći radna mjesta za različite kategorije stanovništva.

U sedam tačaka stao je Akcioni plan Vlade Republike Srpske za zapošljavanje u ovoj godini, kojim je predviđena podrška pronalasku radnog mjesta za različite kategorije. Na prvom mjestu, su djeca poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i boraca Vojske Republike Srpske, na drugom mladi sa visokom stučnom spremom, budući preduzetnici, ali i stariji od 40 godina, žene žrtve nasilja, štićenici domova i Romi.

- Ova sredstva postoje i njihov ukupan iznos je 16.526,710 KM. Nastojaćemo, s obzirom na to da je Akcioni plan danas usvojen, da se u što kraćem roku po ovim projektima raspiše javni poziv kako bi ova sredstva što prije bila operativna - rekao je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Velika su to finansijska sredstva za neoperativan plan, stav je sindikata i poslodavaca. Na sjednicama Ekonomsko-socijalnog savjeta u nacrtu je odbačen. Prema njihovim riječima, manje od trećine ukupnih sredstava usmjereno je u prave svrhe.

- Mi jesmo za podršku realnom sektoru, vrlo transparentnu, i korisnu. Mislimo da ovaj akcioni plan baš ne odražava takvo stanje. Mislimo da je on i u ranijem periodu bio sličan i da nije dao željene rezultate i da prosto moramo izabrati model koji je bolji - napominje Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

Saša Trivić, iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske ima zamjerku na konkursna pravila.

- Konkursna pravila su takva da vi nemate nikad potvrdu da li je lice stvarno dugoročno zaposleno ili je bilo tu samo dok je trajao konkurs. Faktički, dali ste podsticaj da neko bude zaposlen, a niste ga zadržali - navodi Trivić.

Sa Vladom bi zato još jednom mogli za pregovarački sto. Iako ministar raspisivanje javnog poziva najavljuje uskoro, poslodavci smatraju da prostora za izmjene ima, dok god poziv ne bude raspisan. Za ekonomiste je sasvim prirodno da Vlada sredstva usmjerava ka zapošljavanju socijalnih kategorija, a pitanje kontrole je nešto na čemu svi partneri trba da rade.

- To je nešto što bi mi mogli nazvati moralni hazardom, a zapravo se odnosi na poslodavce. Oni ne mogu očekivati da Vlada između njih arbitrira. Vlada, odnosno javna uprava, nakon što odobri sredstva, može izvršiti kontrolu javnog utroška - kaže Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Na evidencijama, na posao čeka gotovo 96.000 nezaposlenih. Od tog broja najviše je nekvalifikovanih, a od onih sa visokom stručnom spremom, najviše nezaposlenih su ekonomisti, pravnici, profesori razredne nastave, engleskog jezika i psiholozi.