latinica  ћирилица
14/03/2019 |  18:46 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Hrvatska da odustane od odlaganja radioaktivnog otpada ili slijede protesti

Forum za bezbjednost opštine Novi Grad od bh. institucija zahtijeva hitno preduzimanje aktivnosti na zaštiti građana u slivu rijeke Une, od planova Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na Trgovskoj Gori u opštini Dvor. Dok lokalne vlasti planiraju borbu protiv odlagališta otpada, iz nevladinog sektora najavljuju proteste.

Hitno imenovanje nove radne grupe, ubrzavanje procedure za proglašenje Parka prirode Una i formiranje pravnog tima stručnjaka koji bi pripremili elemente za eventualnu arbitražu ili sudski spor protiv Hrvatske, zaključci su novogradskog Foruma za bezbjednost.

- Zahtijevamo od bh. institucija da hitno preduzmu aktivnosti na zaštiti svojih građana u opštinama koje se nalaze u slivu rijeke Une, od planova Republike Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na lokaciji kasarne Čerkezovac, Trgovska Gora, opština Dvor na Uni - kaže Mirko Lukić, predsjednik Foruma za bezbjednost opštine Novi Grad.

Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad, očekuje pomoć u riješavanju spora i od republičkih i zajedničkih institucija.

- Očekujemo, prije svega, da se aktivnije u ovaj proces uključi i Vlada Republike Srpske s nadležnim ministartsvom i nivo BiH, odnosno Predsjedništvo i Savjet ministara - kaže Drljača.

Od sprečavanja izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada neće odustati, poručuju iz Novog Grada, ističući da je diplomatski pritisak na Republiku Hrvatsku - neophodan. O ovom pitanju kod hrvatskih vlasti, do sada su naišli samo na ignorisanje, dok rješenje problema nije ni na pomolu.

- Očekujemo da će doći ili do arbitraže ili do rješavanja ovog pitanja putem sudskih institucija. Mislim da je to čak realnije pitanje, s obzirom na sve ovo što se dešavalo u prethodnom periodu i s obzirom na ignorisanje od strane institucija Republike Hrvatske - dodao je Drljača.

Dok vlasti planiraju borbu protiv odlagališta radioaktivnog otpada u okviru svojih nadležnosti, iz nevladinog sektora najavljuju vaninstitucionalni način borbe i to već 29. marta.

- Idemo u mirne građanske proteste jer očigledno lijepa riječ građana nije dovoljna - jasan je Mario Crnković, predsjednik nevladine organizacije Grin tim Novi Grad.

Podsjećamo da bi prema ocjeni stručnjaka, izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada u Trgovskoj Gori, lokaciji koja se nalazi na samo 800 metara od rijeke Une a 1.000 metara od vodozahvata za Novi Grad, bilo ugroženo oko 230.000 stanovnika.