latinica  ћирилица
14/03/2019 |  19:08 ⇒ 15/03/2019 | 08:17 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva na Evropskom samitu u Bukureštu: Prilika da se čuju stavovi Srpske (FOTO)

Predsjednica Republike Željka Cvijanović boravi u posjeti Rumuniji, gdje učestvuje na dvodnevnom Evropskom samitu regija i gradova u Bukureštu. Samit okuplja više od hiljadu evropskih političara i stručnjaka iz različitih oblasti. Tokom samita, Cvijanovićeva se sastala sa predstavnicima evropskih institucija i regija. Poručila je da je Srpska posvećena evropskom putu i da je neophodno što prije formirati Savjet ministara.

Osmi Evropski samit u Bukureštu okupio je brojne političare i stručnjake iz cijele Evrope, koji raspravljaju o budućnosti Unije i ulozi vlasti u procesu donošenja odluka.

Prvog dana, učesnicima se obratila Viorika Dančelo, predsjednica Vlade Rumunije, zemlje koja od 1. januara predsjedava Evropskom unijom, predsjednik Komiteta regija EU Karl-Hajnc Lamberc i gradonačelnica Bukurešta Gabrijela Firea.

Iako nije članica Evropske unije, Srpska je, zahvaljujući saradnji između predstavništva u Briselu i Komiteta regije Evropske unije, dobila priliku da učestvuje na Samitu.

Cvijanovićeva na Samitu u Rumuniji (Foto: RTRS)

- Diskusije su usmjerene na ono što odgovara Republici Srpskoj, a to je na koji način regije treba da zadrže svoju autonomiju i da ojačaju, te promovisanje decentralizovanih sistema, kao sistema koji bi mogli da na adekvatan način odgovore potrebama stanovništva. To su zapravo neka politička opredjeljenja i sjmernice i sve ono što je nama Ustav dao. Prema tome, ovo je priča koja je bliska nama iz Republike Srpske i vidimo u tome ogromnu korist za sve ono što pokušavamo i nastojimo da i mi sami uradimo za naše građane i da jačamo u tom smislu i naše institucije - rekla je Cvijanovićeva.

S ozbirom da je Evropa na pragu izbora, Samit bi trebalo da ponudi odgovore na buduće politike, ali i kako ojačati Komitet regija, zagovornika potreba lokalnih zajednica, ističe Cvijanovićeva.

Na marginama samita, predsjednica se sastala sa specijalnim savjetnikom Evropske komisije za zapadni Balkan Francom Šausbergerom i istakla da je Srpska posvećena evropskom putu.

Cvijanović-Šausberger (Foto: RTRS)

- Ovo je bila prilika da objasnim da je Srpska nešto što po svojim standardima odgovara onome što jeste u regionalnom smislu snaga EU i da je naša struktura jednostavna, jednostavnija nego na drugim mjestima i da je iz tog razloga Srpska upravljiva. Naravno da su neka pitanja bila usmjerena na to kako vidimo dalje kretanje ka Evropskoj uniji i obavezu koja je vezana za dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije na koja smo poslali odgovore, a ostaje obaveza da se završi formiranje vlasti na svim nivoima da bismo mogli da omogućimo, na određeni način, da i Evropska komisija može da izrazi svoje mišljenje i da eventualno tokom ove godine dobijemo kandidatski status - rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanović-Marini (Foto: RTRS)

Na sastanku sa predsjednicom italijanske regije Ubrija Katjušom Marini, razgovarano je o uspostavljanju privredne saradnje.

- Sa Italijom imamo dobru saradnju, sa nekoliko regija čak i potpisane sporazume. I danas je bila prilika da razgovaramo sa potencijalnim novim regijama sa kojima ćemo sarađivati. Očekujem da ću i sutra imati razgovore sa predstavnicima koji žele da promovišu čvršće i tješnje veze između institucijama - rekla je predsjednica Srpske.

Nakon sastanka, Cvijanovićeva je dala intervju za Rumunsku nacionalnu televiziju.

Željka Cvijanović u Rumuniji - intervju za nacionalnu TV (Foto: RTRS)

Uoči samita, predsjednica Republike juče se sastala sa predsjednikom Komiteta regija Evropske unije Karl-Hajncom Lambercom.

Cvijanović-Lamberc (Foto: RTRS)

Razgovarano je o političkoj i ekonomskoj situaciji u Srpskoj i BiH, kao i o mogućim programima i aktivnostima Komiteta u kontekstu pridruživanja BiH Evropskoj uniji.

Povezane vijesti:

Cvijanović: Na Samitu u Bukureštu o jačanju regija

Cvijanovićeva u Rumuniji sa Šausbergerom: Srpska posvećena evropskom putu