X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
M:TEL
14/03/2019 |  21:56 ⇒ 22:03 | Izvor: SRNA

Kozara etno-fuzija čuva kulturni identitet (FOTO)

U Banjaluci je večeras premijerno predstavljena modna revija Kozara etno-fuzija, koja kroz viziju modnog dizajnera Marka Fehera Potkozarca promoviše spoj tradicionalne nošnje sa kozarskog područja i savremenih elemenata.
Modna revija Kozara etno-fuzija - Foto: SRNA
Modna revija Kozara etno-fuzijaFoto: SRNA

Feher je istakao da je ova modna revija posebna po tome što na savremen način nosi duh tradicije.

- Tradicionalnu nošnju Kozare, ornamentiku i ostale motive pokušao sam pretvoriti u novo doba, tako da je ova revija moj modni izraz kroz etno-duh - rekao je Feher novinarima prije početka modne revije.

Sekretar Kulturno-umjetničkog društva Piskavica, Mirko Arambašić, izrazio je zadovoljstvo saradnjom koju je ovo društvo imalo sa Feherom, te istakao da je glavna poruka ove modne revije da se suprotnosti privlače.

Foto: SRNA

- Cilj ove modne revije je da tradiciju i kulturu približi mlađim generacijama, te da pokaže da ono što je bilo nekada ne treba zaboraviti i da se može primijeniti u sadašnjosti i budućnosti - rekao je Arambašić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kaže da je riječ o modelima koji nose zanimljivu kombinaciju tradicionalnog i savremenog.

- Modna revija prikazuje nešto novo i nešto staro. S jedne strane, njegovanje tradicije, a, s druge strane, nešto što se može aplicirati u svakodnevnom korištenju, pa i kao vrijedan poklon u ime grada - rekao je Radojičić.

Direktor Turističke organizacije Banjaluka Irena Radojević rekla je da se lokalni kulturni proizvod mnogo bolje plasira na međunarodnom turističkom tržištu, ukoliko se bazira na originalnosti i identitetu.

Kulturno-umjetničko društvo Piskavica, u saradnji sa Turističkom organizacijom Banjaluke i gradom, realizuje projekat Modna kolekcija Kozara etno-fuzija, s ciljem povećanja konkurentnosti domaćeg kulturnog stvaralašatva kroz očuvanje kulturnog identiteta Kozare i njegovo prilagođavanje i primjenu u savremenom dobu.