latinica  ћирилица
15/03/2019 |  09:38 | Autor: SRNA

Pjongjang razmatra suspenziju pregovora sa Amerikom

Sjeverna Koreja razmatra suspenziju pregovora sa SAD i preispitaće zabranu raketnih i nuklearnih testova ukoliko Vašington ne učini neke ustupke, rekla je zamjenik ministra spoljnih poslova Sjeverne Koreje Čoe Son Hui.
Pjongjang - Foto: ilustracija
PjongjangFoto: ilustracija

Ona je okrivila američke zvaničnike za neuspjeh sastanka prošlog mjeseca u Hanoju lidera SAD i Sjeverne Koreje, Donalda Trampa i Kim DŽong Una.

- Nemamo namjeru da popustimo pred zahtjevima SAD u bilo kom obliku, niti smo spremni da se upustimo u pregovore te vrste - rekla je Čoe novinarima u Pjongjangu.

Ona je istakla da su američki državni sekretar Majkl Pompeo i savjetnik za nacionalnu bezbjednost DŽon Bolton "stvorili atmosferu neprijateljstva i nepovjerenja i time su opstruisali konstruktivne napore za provođenje pregovora dva lidera".

Prema njenim riječima, Vašington je odbacio "zlatnu priliku" na tom samitu i upozorila da bi Kim DŽong Un mogao da preispita moratorijum na raketne i nuklearne testove.

- Želim da jasno stavim do znanja da će gangesterski nastup stav SAD ugroziti cijelu stvar. Lični odnosi dva lidera su i dalje dobri - rekla je ona.

Ona je dodala da će se Kim DŽong Un uskoro zvanično oglasiti po pitanju pregovora o denuklearizaciji sa SAD i daljim postupcima Pjongjanga.