latinica  ћирилица
15/03/2019 |  11:24 ⇒ 12:43 | Autor: RTRS

Banjaluka: 20. marta "Forum o ćirilici"

U Banjaluci će 20. marta biti održan "Forum o ćirilici", što je prvi korak u realizaciji Povelje o srpskom kulturnom prostoru, koja definiše zajedničku politiku djelovanja u oblasti kulture Republike Srpske i Srbije.

"Forum o ćirilici" organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture u saradnji sa Društvom članova Matice srpske u Republici Srpskoj, s ciljem promocije i afirmacije ovog pisma prvenstveno kroz podršku domaćim izdavačima da objavljuju knjige pisane na ćirilici, ijekavicom.

- Pitanje je koliko je ćirilica prisutna u javnoj upotrebi u informatičkom društvu, jer je danas vid komuniciranja prevazišao klasične, tradicionalne metode komunikacije i prerastao u šire informatičko društvo, odnosno internet, gdje građani sve informacije dobijaju sa portala - rekla je Natalija Trivić, resorna ministarka, novinarima u Banjaluci najavljujući održavanje ovog foruma.

Predsjednik Društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj Drago Branković naveo je da nedavno potpisana Povelja o srpskom kulturnom prostoru predstavlja sastavni dio Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama Srpske i Srbije, ocjenjujući da je opšta konstatacija da su srpski jezik i ćirilica ozbiljno ugroženi.