latinica  ћирилица
15/03/2019 |  11:47 ⇒ 13:43 | Autor: RTRS

Konkurs za subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade

Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske raspisalo je konkurs za subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove, koji će biti otvoren 30 dana.

Ministarstvo će subvencionisati jedan procenat kamatne stope na stambene kredite koje plasiraju komercijalne banke u Republici Srpskoj, a po kreditnim linijama Investiciono - razvojne banke Srpske.

Na konferenciji za novinare u Banjaluci, Sonja Davidović, resorna ministarka, rekla da je za ove namjene u toku godine planirano izdvajanje od 1,7 miliona KM iz budžeta Srpske, te da će Ministarstvo pokušati da raspiše još jedan ovakav konkurs u drugoj polovini godine.

- Potrudićemo se da to uradimo kako bismo svim mladima koji obezbjeđuju prvu stambenu jedinicu omogućili da konkurišu za subvencije - poručila je Davidovićeva.

Davidovićeva je podsjetila da su porodice sa djecom uvrštene u beneficirane grupe kod dobijanja stambenih kredita, dodajući da je IRB lani smanjila kamatne stope svim korisnicima i vratila kreditnu liniju za samce.

- Takođe, maksimalni iznos kredita je povećan, pa je moguće podići do 150.000 KM na period otplate od 25 godina - dodla je ministarka.