latinica  ћирилица
15/03/2019 |  12:52 ⇒ 18:45 | Autor: RTRS

Višković - Gajran: Srpska opredijeljena za evropski put

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je sa ambasadorom Irske za BiH Majlsom Gajranom.
Višković sa ambasadorom Irske - Foto: RTRS
Višković sa ambasadorom IrskeFoto: RTRS

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim političkim i ekonomskim temama u Republici Srpskoj, BiH, s osvrtom na aktivnosti koje se provode po pitanju evropskih integracija.

Predsjednik Vlade istakao je da je Republika Srpska opredijeljena za evropski put, što se prepoznaje u kapacitiranju svojih institucija, posvećenosti i ispunjavanju obaveza po pitanju evropskih integracija, a o čemu govore i aktivnosti da je Vlada Republike Srpske i prva u BiH pripremila odgovor na upitnik Evropske komisije.

Na sastanku je bilo riječi i o pogodnostima koje je Irska imala od evropskih integracija, te je iskazana spremnost da se ponudi porška kroz preuzimanje dobrih praksi i iskustva s kojima se ova zemlja susretala na njenom putu ka pristupanju Evropskoj uniji.

Predsjednik Vlade iskazao je zahvalnost za doprinos koju je pružila irska kompanija Rajaner u razvoju avio saobraćaja u Republici Srpskoj.

Ovom prilikom iskazana je obostrana spremnost da se nastavi na unapređenju saradnje i u privrednom i ekonomskom sektoru, ali i u oblasti kulture i da su neke aktivnosti na projektima poput otvaranja irskog kutka u bibliotekama u Srpskoj već započete.

Govoreći o unapređenju povoljnijeg privrednog ambijenta na privlačenju domaćih i stranih investicija, premijer Višković je istakao da je prioritet u radu Vlade, razvoj i privlačenje investicija u realni sektor, kao i nastavak dobre saradnje između vlada Republike Srpske i Federacije BiH, kako bi zajednički preduzimali aktivnosti na ujednačavanju i donošenju sličnih rješenja u ekonomskoj oblasti, s ciljem povećanja privrednog rasta, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Republike Srpske.