latinica  ћирилица
15/03/2019 |  13:27 | Autor: BETA

Zaharova: Priština zateže omču Srbima

Mjere vlasti samoproglašenog Kosova predstavljaju, "zatezanje omče" Srbima i sistematsko istiskivanje Srba "stvaranjem nepodnošljivih uslova u duhu etničkog čišćenja", izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Marija Zaharova  (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov)

Na redovnoj konferenciji za novinare ona je pozvala međunarodne snage da realizuju svoj mandat i ne dozvole "nasilje u odnosu na kosovske Srbe" i ocijenila da međunarodne snage nisu spriječavale nasilje ni ranije ni sada.

- Prištinski radikali namjerno podrivaju stabilnost i predstavljaju izvor konflikta u balkanskom regionu - ocijenila je Zaharova.

Ona je navela da albanske vlasti zaoštravaju kontrolu na granici objašnjavajući to zatvaranjem nelegalnih tokova robe iz Srbije, da se pogoršava situacija sa snabdijevanjem hranom.

Pored toga, po njenim riječima, Priština je raspisla potjernicu za više srpskih političara, parlament samoproglašenog Kosova je usvojio platformu u ultimativnom tonu "koja obesmišljava dalje pregovore Beograda i Prištine" a nedavno je pokušala da uspostavi i kontrolu nad kombinatom Trepča.