latinica  ћирилица
15/03/2019 |  15:33 | Autor: SRNA

Crnadak: Teroristički napad na Novom Zelandu monstruozan zločin

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu Igor Crnadak rekao je da teroristički napad na Novom Zelandu predstavlja monstruozan zločin, čija brutalnost i podmuklost podsjeća da ne smije prestati borba protiv svih vidova terorizma.
Igor Crnadak - Foto: RTRS
Igor CrnadakFoto: RTRS

Crnadak je rekao da je monstruozan zločin na Novom Zelandu izvršen u dvije džamije nad ljudima koji su se u miru molili bogu, te naveo da je degutantna izjava ambasadora BiH u Kanberi Mirze Hajrića, koji taj napad povezuje sa zločinom u Srebrenici i sa BiH.

On naglašava da je takva izjava Hajrića usmjerena protiv suživota u BiH, što se vidi i iz antisrpske histerije koju je izjava proizvela u dijelu sarajevskih medija, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova.

Crnadak je napomenuo da je opasno i veoma neodgovorno ludački čin poremećene i bolesne osobe dovoditi u vezu sa jednim narodom onako kako je to uradio ambasador Hajrić. 

- Pozivam sve ljude u BiH - u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, da osude ovaj teroristički napad i da iskreno i u miru saosjećaju sa porodicama nastradalih - poručio je Crnadak.

U napadima u džamijama El Nur i Linvud u Krajstčerču poginulo je 49 ljudi.

Policija je privela četiri osobe, među njima i dvadesetosmogodišnjeg Brentona Taranta, koji je preuzeo odgovornost.