latinica  ћирилица
15/03/2019 |  15:53 ⇒ 16/03/2019 | 08:00 | Autor: RTRS

Egzodus sarajevskih Srba jedan od najpotresnijih događaja u istoriji Srpske

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je s gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Nenadom Vukovićem o obilježavanju 23 godine od egzodusa Srba iz Sarajeva.

Dodik je razgovarao i s načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom. Ova opština dobiće svu podršku za organizovanje Međuopštinskih omladinskih sportskih igara u julu.

Foto: RTRS

Dodik i Vuković ocijenili su da je egzodus sarajevskih Srba jedan od najpotresnijih događaja u istoriji Republike Srpske, jer su Srbi iz Sarajeva bili prinuđeni da napuste vjekovna ognjišta, ne želeći da nastave život sa onima koji ih nisu prihvatali onda kao što ih ne prihvataju ni danas.

- Moramo poštovati stradalnički narod koji se borio četiri godine da očuva svoje domove, ali kada je prijetilo da izgube slobodu nakon Dejtona, onda su sve napustili. Za Republiku Srpsku mnogi su prošli golgotu, a danas je ona sigurno utočište za sve ljude tog vremena - rekao je Dodik.

Centralno obilježavanje 23 godine egzodusa sarajevskih Srba biće organizovano sutra u Sokocu i Palama.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da egzodus sarajevskih Srba predstavlja najveće etničko čišćenje poslije "Oluje" i Drugog svjetskog rata.