latinica  ћирилица
15/03/2019 |  17:18 ⇒ 18:00 | Autor: SRNA

Rajčević: Pašalić najodgovorniji za stanje na Univerzitetu

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević istakao je da je razočaran stanjem akademske svijesti i radom menadžmenta Univerziteta Istočno Sarajevo, navodeći da je rektor tog univerziteta Stevo Pašalić najodgovorniji za novonastalo stanje u toj visokoobrazovnoj instituciji.

Rajčević je rekao da Pašalić nije spriječio određene negativne procese na Univerzitetu, zbog čega je došlo do eskalacije problema koji se u toj ustanovi odvijaju duži niz godina.

- Preuzimanjem funkcije upoznat sam da se na Univerzitetu dešavaju negativne stvari i nadao sam se da će doći do dogovora unutar univerziteta, jer prema zakonu ovo ministarstvo nije nadležno da se miješa u interne stvari Univerziteta - rekao je Rajčević novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je motiv okupljanja grupe studenata u prostorijama Rektorata Univerziteta bila borba za partikularne interese Univerziteta, a ne borba za ostvarivanje studentskih prava.

- Mislim da je neko grubo iskoristio interese studenata. Nedopustivo je da neko sebi da za pravo da umaršira u prostorije Rektorata i da na praktičan način onemogući njegov rad i uz to bude bahat i to iskoristi pod izgovorom borbe za studentska prava - naveo je Rajčević.

Rajčević je istakao da ni resorno ministarstvo, a ni Vlada Srpske neće dopustiti nikome da blokira rad javnih univerziteta, čiji je rad primarni interes Srpske i dodao da niko ni na koji način neće moći da ucjenjuje Republiku Srpsku.

- Imamo interes da se rad univerziteta odvija nesmetano, da studenti imaju svoje obaveze, da se bave redovnim aktivnostima i posvete nastavi, a da akademsko osoblje bude u službi tih studenata i da nastoje unaprijediti nastavni i naučni proces. Umjesto toga, svjedoci smo gole borbe za određene interese. To je nedopustivo - istakao je Rajčević.

On je naveo i da, prema nalazu prosvjetne inspekcije Srpske, predstavnici studenata koji su juče ušli u prostorije Rektorata nisu legalni.

Rajčević je pozvao menadžment Univerziteta u Istočnom Sarajevu da, bez odgađanja, organizuje vanredne studentske izbore radi kreiranja novog saziva Studentskog parlamenta u Istočnom Sarajevu, kako bi se dobili legalni predstavnici studenata i u isto vrijeme otkočio rad Senata.

On je dodao i da resorno ministarstvo preporučuje da se preispitaju sve odluke koje je donio sadašnji saziv Senata Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u kojem su i nelegalni predstavnici studenata, "s tim što postoji pravna mogućnost konvalidacije /naknadno osnaženje/ određenih odluka i između ostalog i odluke o izboru novog rektora".

Rajčević je rekao i da Ministarstvo na čijem je čelu neće upasti u zamku opredjeljivanja za bilo koje ime ili prezime za rektora ili pretendenta za rektora, navodeći da niti mu je to u mandatu, niti želi bavljenje internim stvarima Univerziteta, niti po zakonu može uticati na to.

On je dodao da je sadašnja situacija na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu možda i najbolji pokazatelj kakva rješenja treba imati u novom zakonu o visokom obrazovanju koji Ministarstvo u trećem kvartalu planira da uputi u parlamentarnu proceduru.

Grupa studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koje predvodi rukovodstvo Studentskog parlamenta, zatražilo je juče da rektor Stevo Pašalić u roku od 24 časa napusti tu funkciju, što on odbija da učini.

Dekani i prodekani 12 od 17 fakulteta i akademija u sastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu smatraju nezakonitim aktivnosti rukovodstva Studentskog parlamenta Univerziteta, koje traži smjenu rektora Pašalića.