latinica  ћирилица
15/03/2019 |  17:22 | Autor: SRNA

Čubrilović: Egzodus sarajevskih Srba - najveće etničko čišćenje poslije "Oluje"

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas da egzodus sarajevskih Srba predstavlja najveće etničko čišćenje poslije "Oluje" i Drugog svjetskog rata.
Nedeljko Čubrilović - Foto: TANЈUG
Nedeljko ČubrilovićFoto: TANЈUG

Čubrilović je naglasio da treba njegovati sjećanje na ovaj tragičan događaj za srpski narod kako se tako nešto nikada više ne bi ponovilo.

Prema njegovim riječima, ljudi koji su poslije toliko žrtava i uporne borbe opstali na svojim ognjištima bili su prisiljeni da, zbog nepovjerenja u vlast koja dolazi na njihove prostore, napuste domove sa svojim mrtvima.

- Ne želimo da se ikome desi ono što se desilo srpskom narodu u Sarajevu. Od 157.000 Srba koliko ih je živjelo u Sarajevu sada su postali statistička greška, između ostalog, i zbog tog egzodusa - rekao je Čubrilović novinarima nakon posjete opštini Pale.

Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske prisustvovaće sutra na Sokocu i Palama obilježavanju 23 godine od egzodusa sarajevskih Srba.

Skupštinska delegacija, koju će činiti potpredsjednik parlamenta Sonja Karadžić Јovičević i poslanici Nataša Kulašinac i Savo Vulić, prisustvovaće u 12.00 časova pomenu poginulim borcima i polaganju vijenaca na vojničkom groblju Mali Zejtinlik na Sokocu.

Parastos poginulim borcima biće služen u 13.00 časova u Manastiru Sveti Georgije na Ravnoj Romaniji, a obraćanje zvaničnika i duhovno-umjetnički program uslijediće od 14.00 časova u Kulturnom centru Pale.

Ne želeći da žive pod tuđom vlašću, oko 120.000 sarajevskih Srba nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma napustilo je svoje odbranjene domove i imanja.

Tokom egzodusa, koji je počeo u decembru 1995. godine, a završen početkom marta 1996. godine, na Vojničko groblje Mali Zejtinlik na Sokocu preneseni su posmrtni ostaci 500 sarajevskih Srba.