latinica  ћирилица
15/03/2019 |  17:32 | Autor: SRNA

Kovač: Poštovanje prava potrošača doprinosi razvoju tržišta

Ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Dragica Kovač ukazala je danas, povodom Svjetskog dana prava potrošača, na značaj poštovanja ovih prava kao kategorije koja doprinosi razvoju tržišta i građenju pozitivnih odnosa u trgovinskoj i uslužnoj djelatnosti u Srpskoj.
Dragica Kovač - Foto: RTRS
Dragica KovačFoto: RTRS

- Potrebno je da se građani više upoznaju o svojim potrošačkim pravima koja su propisana Zakonom o zaštiti potrošača u Republici Srpskoj i drugim aktima kojima se uređuje ova oblast, jer samo informisan potrošač može da ostvari zaštitu svojih prava u odnosima sa trgovcima i davaocima usluga - poručila je Kovačeva.

Ona je dodala da je aktivnostima na zaštiti prava potrošača, koje je Ministarstvo trgovine i turizma Srpske realizovalo do sada u saradnji sa udruženjima potrošača i inspekcijskim organima, dat značajan doprinos u razvoju svijesti građana o ovim pravima.

- Osim toga, obezbijeđen je i veći stepen zaštite potrošača u Republici Srpskoj. Namjera je da se i ubuduće nastavi sa aktivnostima koje imaju za cilj stvaranje okruženja u kojem će potrošači ostvariti pravo u različitim oblastima zaštite - navela je Kovačeva.

Ministarstvo trgovine i turizma Srpske je 15. mart - Svjetski dan prava potrošača obilježilo podjelom informativnih letaka o načinima ostvarivanja potrošačkih prava u Republici Srpskoj.

- Cilj podjele informativnog materijala je da se građani bolje upoznaju o potrošačkim pravima, da bi ostvarili veći nivo zaštite tih prava u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača u Republici Srpskoj - saopšteno je iz resornog ministarstva.

Informativni materijal su građanima u lokalnim zajednicama širom Republike Srpske dijelila i udruženja potrošača.