latinica  ћирилица
15/03/2019 |  17:38 ⇒ 17:59 | Autor: SRNA

Ist. Sarajevo: Dekani i prodekani protiv rukovodstva Studentskog parlamenta

Dekani i prodekani 12 od 17 fakulteta i akademija u sastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu smatraju nezakonitim aktivnosti rukovodstva Studentskog parlamenta Univerziteta, koje traži smjenu rektora Steva Pašalića, poručeno je na konferenciji za novinare rukovodstva Univerziteta.

Prorektor za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport Sandra Ivanović rekla je da je nelegalnim aktivnostima Studentskog parlamenta bio blokiran rad pojedinih fakulteta, te navela da je trenutno ugrožena zakonitost rada studentskih organa na Univerzitetu.

Ona je napomenula da, zbog ovih nelegalnih aktivnosti, nastavni proces na Univerzitetu nije ugrožen ni u jednom segmentu i da se nastava odvija nesmetano.

Ivanovićeva je pojasnila da je rukovodstvo Univerziteta, nakon brojnih nelegalnih aktivnosti Studentskog parlamenta koje su rezultirale svakodnevnim inspekcijama, moralo hitno da reaguje i otkloni sve uočene nepravilnosti.

Podsjetivši da je dekan Pašalić zakazao izbore za Studentski parlament, Ivanovićeva je navela da će oni biti održani 25. marta.

Ivanovićeva je napomenula da nije nije riječ o političkom sukobu.

Prodekan za međunarodne odnose i osiguranje kvaliteta Dejan Bokonjić rekao je da će, kada budu izabrani legitimni predstavnici Studentskog parlamenta, to omogućiti formiranje Senata i Upravnog odbora Univerziteta.

- Nekim ishitrenim radnjama i akcijama narušene su neke osnovne vrijednosti Univerziteta - smatra Bokonjić.

Dekan Medicinskog fakulteta u Foči Milan Kulić smatra da je "ovo što se ovih dana dešava na Univerzitetu trenutak koji bi mogao da opredijeli i odredi put kojim će Univerzitet da krene narednih godina".

- Vođe predstavnika malog broja studenata prešli su "crvenu liniju" preko koje se više ne može. Doveli su u pitanje funkcionisanje Univerziteta - istakao je Kulić.

On smatra da je ovo atak na novo ministarstvo u Vladi Republike Srpske i novog ministra koji je pokazao izuzetnu energiju da stanje na Univerzitetu konačno bude riješeno.

Kulić je potvrdio da je podnio prijavu za preispitivanje odluke Senata Univerziteta od 28. decembra prošle godine o izboru novog rektora.

- Ako nadležni organi kažu da nisam u pravu za mene će ta priča da bude završena, ali koliko znam inspekcija je već izdala saopštenje da je pet članova iz reda studenata koji su tada bili na sjednici Senata kada je biran novi rektor, bili nezakoniti - pojasnio je Kulić, dodajući da će poštovati svaku odluku koju Senat donese.

Dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment u Trebinju Dušan Јokanović smatra da gorući problem u funkcionisanju Univerziteta predstavlja "zakonitost u funkcionisanju Studentskog parlamenta".

Grupa studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koje predvodi rukovodstvo Studentskog parlamenta, zatražilo je juče da aktuelni rektor Stevo Pašalić u roku od 24 časa napusti tu funkciju, što on odbija.

Podsjećamo, resorni ministar Srđan Rajčević smatra da je motiv jučerašnjeg okupljanja studenata partikularni interes, ali je izrazio nezadovoljstvo radom rukovodstva Univerziteta i rektora Pašalića, jer to nisu spriječili.