latinica  ћирилица
15/03/2019 |  18:12 ⇒ 18:22 | Autor: RTRS

Rajku Kričkoviću 10 godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima

Rajko Kričković iz Zagreba, nepravosnažno je osuđen pred Županijskim sudom u Rijeci na deset godina zatvora zbog ubistva troje srpskih civila u selu Kijani kod Gračaca, u avgustu 1995. godine.
Sudija Ika Šarić (arhiva) (Foto:Tea Cimaš / HANZA MEDIA ) -
Sudija Ika Šarić (arhiva) (Foto:Tea Cimaš / HANZA MEDIA )

Sudsko vijeće, kojim je predsjedavala sudija Ika Šarić, utvrdilo je da je 62-ogodišnji Kričković kriv za ubistva Radomira Sovilja i njegove sestre Mire Sovilj i njihove majke Mare. Utvrđeno je, kao što je navedeno u optužnici, da je Kričković taj ratni zločin počinio kao pripadnik 118. puka, nakon akcije "Oluja".

Utvrđeno je da je Kričković, tokom "Oluje" na predjelu Ljubovića, učestvovao u izvlačenju poginulih saboraca iz minskog polja i prisustvovao njihovoj sahrani u Zagrebu. Nakon toga se vratio u svoju jedinicu u Liku i obišao selo Kričkovići gdje je zatekao zapaljenu kuću. Potom je pred komšijskom kućom zatekao Radomira (43 godine) i Miru (45) Sovilj i u njih pucao iz automatske puške, dok su bježali ka šumi.

Njihovu majku, tada 73-godišnjakinju, usmrtio je zapalivši kuću u kojoj se nalazila, utvrđeno je tokom suđenja.

Sudija Šarić istakla je u obrazloženju da se presuda zasniva na iskazu ključnog svjedoka koji je tvrdio da mu je Kričković u nekoliko navrata govorio o tome da je ubio Sovilje. Šarićeva je utvrdila da je iskaz tog svjedoka vjerodostostojan i da on nema razlog da lažno tereti Kričkovića. Njegov iskaz potvrđen je dijelom i drugim iskazima svjedoka i nalazima na mjestu događaja, navedeno je u obrazloženju presude.

Kričković se branio sa slobode i danas nije prisustvovao izricanju presude. S obzirom na to da mu je izrečena zatvorska kazna duža od pet godina, određen mu je istražni zatvor i za njim će biti raspisana potjernica.

Izvor: HINA