latinica  ћирилица
15/03/2019 |  18:57 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Da li će biti riješena kriza na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu?

Izbori za Studentski parlament na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu biće održani 25. marta. Rukovodstvo ovog Univerziteta, dekani fakulteta i akademija, kao i studenti sa 12 od 17 fakulteta smatraju da je nezakonitim aktivnostima nelegitimnog rukovodstva Studentskog parlamenta Univerziteta, upadom u rektorat i zahtjevom za smjenu rektora narušen ugled Univerziteta.

Grupa studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu, predvođeno rukovodstvom Studentskog parlamenta, koje je rješenjem prosvjetne inspekcije proglašeno nelegitimnim, zatražila je juče ostavku rektora Steva Pašalića u roku od 24 časa, ili će organizovati masovna studentska okupljanja. Danas se nisu oglašavali, a i juče su nemušto odgovarali na pitanja o svom legitimitetu.

-Zato što je u jednom periodu došao jedan zakon koji nije važio. Već su studenti izabrani. Imaju članovi zakona koji dozvoljavaju da se ti isti studenti prijave. Mi smo se pozvali na te članove - rekao je Milan Milišić, dosadašnji predsjednik Unije studenata Republike Srpske.

Nova grupa studenata koja je danas stala uz upravu Univerziteta i dekane fakulteta tvrdi da su raniji izbori studentskih organa provođeni tajno, kao i da je obnavljanje godine i studentskog staža uvIIIjek bilo eliminatorno za angažman u Studentskom parlamentu.

- Svjesno krše zakon o studentskom organizovanju koji nalaže da ponovci i apsolventi nemaju pravo da se kandiduju - istakao je Uroš Bjelica student Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Student Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Filip Matić dodao je da su oni došli da bace sjenu na reakreditaciju Univerziteta sa jako dobrim ocjenama.

- Došli su da bace sjenu na sve promotivne aktivnosti koje se rade - dodao je Matić.

Rukovodstvo Univerziteta prihvata odgovornost, promakla im je činjenica da u Studentskom parlamentu i Senatu Univerziteta ne sjede studentski predstavnici koji to svojim uspjehom zaslužuju.

- Zbog ovih nelegalnih aktivnosti, nastavni proces na Univerzitetu nije ugrožen ni u jednom segmentu i da se nastava odvija nesmetano - smatra Sandra Ivanović prorektor za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport.

Prodekan za međunarodne odnose i osiguranje kvaliteta Dejan Bokonjić rekao je da će, kada budu izabrani legitimni predstavnici Studentskog parlamenta, to omogućiti formiranje Senata i Upravnog odbora Univerziteta.

- Nekim ishitrenim radnjama i akcijama narušene su neke osnovne vrijednosti Univerziteta - smatra Bokonjić.

Za resornog ministra, jučerašnje studentsko okupljanje jeste borba za partikularni interes. Rajčević, međutim od odgovornosti ne amnestira ni Pašalića i upravu Univerziteta.

- Preuzimanjem funkcije upoznat sam da se na Univerzitetu dešavaju negativne stvari i nadao sam se da će doći do dogovora unutar univerziteta, jer prema zakonu ovo ministarstvo nije nadležno da se miješa u interne stvari Univerziteta - smatra Rajčević.

Da li je i izbor Pašalićevog nasljednika profesora Branka Krsmanovića za rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu sporan zbog nelegitimnih studentskih predstavnika u Senatu?

Milan Kulić dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta potvrdio je da je podnio prijavu za preispitivanje odluke Senata Univerziteta od 28. decembra prošle godine o izboru novog rektora.

- Ako nadležni organi kažu da nisam u pravu za mene će ta priča da bude završena, ali koliko znam inspekcija je već izdala saopštenje da je pet članova iz reda studenata koji su tada bili na sjednici Senata kada je biran novi rektor, bili nezakoniti - pojasnio je Kulić, dodajući da će poštovati svaku odluku koju Senat donese.

Vijest o reakreditaciji Univerziteta u Istočnom Sarajevu ostala je u sjeni nemilih zbivanja. Očito da je trenutak za veliko pospremanje, a i iz Vlade poziv da se svi vrate svom poslu.