latinica  ћирилица
15/03/2019 |  18:58 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Gastro susreti u Foči

Republika Srpska je svrstana među najzdravije regione za proizvodnju hrane. To prepoznaju i strani turisti kojih je sve više. Ipak, pred hotelijerima i vlasnicima restorana je još mnogo obaveza kako bi od Trebinja do Novog Grada meniji domaće kuhinje bili prepoznatljiviji.

Bijeli luk - hiljadama godina na trpezi i bogatih i siromašnih. Zbog nutritivne vrijednosti neizbježan je u ishrani svjež ili termički obrađen. Odnedavno iz Ljubinja stiže i kiseli bijeli luk, marinada i namazi. Uz začine bijela čena postaju hit ponuda.

- Јedinstveni smo na području Balkana. Proizvodimo bijeli luk i prerađujemo ga. Sve je domaći proizvod - rekla je 
Vanja Milošević Đogo, Farmavit Ljubinje.

Od hercegovačkog krša do prostranih pašnjaka Gornjeg Podrinja, Romanije, plodnih dolina Semberije, visoravni Potkozarja po neka posebnost koja omamljuje ukusom i mirisom. Upućeni ističu, prostor na kojem nastaju i daju magičnost raznovrsnoj domaćoj trpezi. To prepoznaju i turisti koji vole da popiju i pojedu.

Profesor Ugostiteljsko-turističke škole Banja Luka Predrag Tošić ističe da su turisti najmanje spremni da smanje troškove koje su predvidjeli za hranu.

- To nam govori da je hrana značajna faktoru u turizmu - dodaje Tošić.

Stručnjaci ističu da ukusa i mirasa ima na pretek, hoterlijerima i vlasnicima restorana zadaća je poboljšati uslugu. 

- Moramo imati vrhunsku uslugu jer je usluga ono što se pamti, uz ono što se dobije na tanjiru - smatra Nada Јovanović,  direktorka Turističke organizacije Foča.

Savjetovanja, predavanja, razmjena ideja i ukrupnjavanje znanja iskorak su za proizvođače zdrave hrane i vlasnike restorana.

- I da se okupe domaći proizvođači i da kroz predavanja i razmjene iskustva. Samo tako mogu naučiti nešto novo i steći nova iskustva - zaključila je Dragica Kovač ministrka trgovine i turizma Republike Srpske.

Ministarstvo trgovine i turizma Srpske opredijeljeno je da organizovanjem Gastro susreta pomaže proizvođačima zdrave hrane i vlasnicima restorana u razvoju turističke privrede.