X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
M:TEL
15/03/2019 |  20:12 | Izvor: SRNA

Izetbegović: Pomiješati karte u raspodjeli resora

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da je potrebno što prije okončati formiranje vlasti zbog odavno probijenih rokova, te naveo da su za ovu stranku u Savjetu ministara prioritet ministarstva finansija, odbrane, inostranih poslova, pravde i civilnih poslova.
Bakir Izetbegović - Foto: Anadolija
Bakir IzetbegovićFoto: Anadolija

- SDA i partnerske stranke treba da preuzmu tri bošnjačke pozicije i poziciju iz reda ostalih u Savjetu ministara - rekao je Izetbegović.

On je naglasio da je vrijeme da se "malo pomiješaju karte" kada je riječ o raspodjeli resora. 

- Već predugo HDZ drži Ministarstvo finansija i vrijeme je da mi tu malo pomognemo - rekao je Izetbegović novinarima nakon sjednice Predsjedništva SDA.

On je istakao da se od pregovaračkog tima SDA traži da pregovore o formiranju vlasti završi do 24. marta, da bi na narednoj sjednici Predsjedništva stranke 25. marta mogle biti donesene konačne odluke o koalicijama.

Izetbegović je naglasio da je u pregovore neophodno uključiti i članove Kolegijuma stranke koji su dio aktuelnog saziva Savjeta ministara.

Kada je riječ o pregovorima o formiranju federalne vlasti, Izetbegović navodi da u njima moraju učestvovati i članovi Kolegijuma SDA koji su dio aktuelnog saziva Vlade Federacije BiH /FBiH/. 

- Učešće u budućem sazivu Vlade FBiH treba biti u skladu sa učešćem koalicionih partnera u federalnom Parlamentu. Osnovni problem koji treba da bude riješen prije formiranja nove vlade jeste praksa preglasavanja koju mi više nećemo tolerisati - istakao je Izetbegović.

On je rekao da pitanje aktivacije MAP-a kroz usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana treba tretirati kao tehničko pitanje koje treba rješavati na nivou nadležnog ministarstva, jer su svi potrebni zakoni, strategije i odluke ranije usvojene.

Predsjedništvo SDA istaklo je, povodom terorističkog napada na džamije na Novom Zelandu, da to pokazuje monstruoznu i zločinačku prirodu ideologije nasilog ekstremizma i radikalizma, prenose federalni mediji.

Stranka demokratske akcije pozdravila je dostavljanje odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije i očekuje da će BiH do 1. novembra dobiti kandidatski status, s obzirom na to da su, ističu, ispunjeni svi zvanični uslovi EU.

Pozdravljena je i odluka Predsjedništva BiH, kao i Savjeta ministara u tehničkom mandatu o odobravanju zaključivanja sporazuma o sniženju cijena usluga rominga, te početak gradnje tunela Hranjen u okviru realizacije izgradnje brzog puta Sarajevo-Goražde.

Kao pozitivna je ocijenjena i odluka Parlamenta FBiH o zatvaranju finansijske konstrukcije za izgradnju Bloka sedam Termoelektrane Tuzla, što je, kako je rekao Izetbegović, neophodno radi trajnog rješavanja stabilnosti energetskog sistema BiH.