latinica  ћирилица
16/03/2019 |  08:41 ⇒ 08:54 | Autor: TANЈUG

Novi Zeland: Ubica izveden pred sud

Australijanac Brenton Tarant, koji je u petak u dveij džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu ubio 49 ljudi izveden je pred istražnog sudiju koji je saopštio da napadač ostaje u pritvoru bez prava na izjašnjavanje o krivici do 5. aprila kada mu počinje suđenje.
Brenton Tarant pred sudom (Foto:PrintScrieen/abc.net.au) -
Brenton Tarant pred sudom (Foto:PrintScrieen/abc.net.au)

Tarant je sa lisicama na rukama i u bijelom zatvorskom odijelu mirno stajao u Okružnom sudu u Krajstčerču. Tarant se nije izjašnjavao po pitanju optužbe za ubistvo, pa će se pred istim sudom pojaviti ponovo 5. aprila kada će se suočiti sa novim optužbama. 

Novozelandski novinari javljaju da je mirno sjedeći, bez riječi saslušao optužnicu, kružeći pogledom po predstavnicima medija.

Sudac Paul Kelar pročitao je kratku optužnicu za ubistvo, nakon čega je Tarant izveden iz prostorije.

- Činio se vrlo smirenim i mnogo je vremena promatrao medije i advokate - prenosi novinar Radija Novi Zealand Aneke Smit o 28-godišnjem Australcu i otkriva kako nije tražio kauciju ili da mu se krije ime.

U napadu je ubijeno 49 ljudi, dok je u bolnicama i dalje oko 40 ranjenih osoba, od koji je 11 u kritičnom stanju.

U Krajstčerču su timovi patologa nastavili istragu ispred džamija gdje su se odigrali napadi. Građani polažu cveijće i mole se za žrtve napada.

Na ulicama najvećeg grada na Јužnom ostrvu primjetno je prisustvo policije, a premijerka DŽasinda Ardern je u posljednjem obraćanju poručila da Zakon o oružju mora hitno da se mijenja, istakavši da će se razmotriti zabrana poluautomatskog oružja.

Istakla je da je Tarant bio licencirani vlasnik pištolja, a koristio je pet oružja, uključujući dva poluautomatska oružja i dvije sačmarice.

Novi Zeland je u prošlosti pokušao da pooštri zakone o vatrenom oružju, ali snažan lobi i kultura lova su takve napore omele.

Novi Zeland ima oko pet miliona stanovnika, a procjenjuje se da njegovi stanovnici posjeduju oko milion i po komada vatrenog oružja . Do sada je ova ljemlja imala nizak nivo nasilja izvršenog oružjem.