X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
16/03/2019 |  15:10 ⇒ 17/03/2019 | 13:23 | Izvor: RTRS

Foča: Rafting klubovi traže uređenje puta do početka turističke sezone

Od uređenje puta desnom obalom rijeke Tare na terotoriji Srpske u mnogome zavisi razvoj raftinga Tarom i Drinom jednog od prepoznatljivijih turističkih brendova Srpske. Foča- rafting klubovi traže da se nastave ulaganja u makadamski put desnom obalom Tare

Put je probijen prije nešto više od godinu i po dana od kada je i aktuelno njegovo uređenje, ali i pitanje ko će obezbijediti novac za njegovo održavanje.

Osamnaest kilometara puta desnom obalom rijeke Tare od Huma do Brštanovice za raftere i turiste znači da ne moraju prelaziti granicu sa Crnom Gorom, čekati dugo i plaćati takse susjednoj državi.

Da bi to zaživjelo put treba prilagoditi da bi se moglo bezbijedno saobraćati. Rafteri su započeli i akciju skraćenja puta na dvanaestom kilometru da bi u proljeće izbjegli bujične vode. Vlastima su uputili još jedan zahtjev.

- Mi tražimo da se na putu samo sredi podloga da se zategne put kako bismo mogli ići našom stranom i da na obostrano zadovoljstvo plaćamo ovdje taksu a ne u Crnoj Gori od čega bi se put mogao održavati - kaže Zdravko Matović, predsjednik Udruženja rafting klubova "Tara i Drina" Foča.

U Opštinskoj upravi odgovaraju rafteri neće ostati bez podrške. Ističu da su za probijanje uz podršku Oružanih snaga BiH uložili 1.200.000 maraka. Što nije urađeno u prošloj, započeće u ovoj.

- Tako da nam je ostalo da do početka ove turističke sezone taj put osposobimo za saobraćaj, naravno neće to biti u onoj funkciji koju želimo u konačnici da bude, ali u svakom slučaju obezbijeđeno da se saobraćaj tim putem odvija normalno i pomoći ćemo rafterima da svoju djelatnost obavljaju normalno - kaže Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

Rafteri očekuju i podršku Ministarstva trgovine i turizma, odakle stiže odgovor, početkom aprila otvaramo konkurs, predložite projekte.

- Naravno da bodujemo te projekte prema prioritetima da dodijelimo sredstva - napominje Dragica Kovač, ministarka trgovine i turizma Republike Srpske.

Fočaci očekuju da će i preduzeće "Putevi Republike Srpske" srediti put koji zbog neuslovnosti mnogi nazivaju jedinom makadamskom magistralom u Evropi.