latinica  ћирилица
16/03/2019 |  17:38 ⇒ 17/03/2019 | 13:24 | Autor: RTRS

Trebinje: Povećan iznos boravišne takse; šta kažu hotelijeri, a šta gradska uprava?

Na pragu turističke sezone, Trebinje je povećalo iznos boravišne takse, sa dvije na tri marke - za hotele, motele i hostele. Cilj je, kako je obrazloženo, da se, uz povećanje i paušala sa 25 na 30 KM, na krevete u privatnom smještaju, prikupi dodatni novac za promociju i uređenje oblasti turizma. Samo u prošloj godini, od taksi i paušala, ostvaren je prihod od 151.000 KM.

Povećanje taksi među hotelijerima nije naišlo na dobar prijem. Tvrde da su gosti i do sada reagovali na taksu, ali da su zbog “mira u kući“, taksu plaćali iz osnovnog računa.

- Sada će na te tri marke biti veća reakcija, s tim da se mi trudimo da nekada u cijenu uključimo boravišnu taksu, čisto da bi izbjegli dodatna pitanja, da se bune gosti, čisto da im iziđemo u susret -kaže Јovana Tomašević, menadžer prodaje hotel Central.

U lokalnoj upravi očekuju da će dodatni novac trebinjskom turizmu pružiti šansu za širu promociju i novo registrovanje kapaciteta. Trebinju je zeleno svjetlo stiglo je i iz nadležnog ministarstva, dodjelom statusa "prvo turističko mjesto".

- Omogućilo je podizanje standrada turističke ponude grada Trebinja i kategorizacije smještaja, na pravi način, gdje će se objekti kategorizovati putem turističke agencije, i pravilnika koji smo napravili - riječi su Radenka Draškovića, načelnika odjeljenja za privredu Grada Trebinja.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja ističe da je cilj da se turisti osjećaju ugodno u gradu.

- Cilj nam je da se turisti u Trebinju osjećaju ugodno i lijepo, ali isto tako da naplatimo određena sredstva, s obzirom da su to namjenska sredstva koja se troše za poboljšanje turizma, i te kako će nam značiti.

Turistički radnici tvrde da Trebinje, po cijeni boravišne takse, prednjači u odnosu na turističke centre u okruženju.

Godišnji paušal po krevetu, trebinjski vlasnici privatnog smještaja, umjesto 25 KM, plaćaće 30 KM. U prošloj godini, putem podsticaja, registrovano je oko dvjesta kreveta. Znatno su u manjini, u odnosu na sivu zonu.

- Smatramo da za ljude koji se bave izdavanjem apartmana to nije puno na godišnjem nivou, a da će Turističkoj organizaciji značiti, kako bi bolje predstavljali naš grad i naše apartmane - kaže Milica Milović, vlasnica apartmana.

Žarko Vico iz Turističke organizacija Grada Trebinja poručuje da ima još dosta neregistrovanih objekata.

- Procjenjuje se da je na području Trebinja preko 200 objekata neregistrovano, što znači da imamo preko hiljadu ležaja - napominje Vico.

Podsticaji za legalizaciju privatnih smještaja najavljeni su i za ovu godinu. Već ove sezone, u trebinjskom turizmu, trebalo bi da bude poznat učinak novih mjera.