latinica  ћирилица
16/03/2019 |  18:42 ⇒ 17/03/2019 | 13:22 | Autor: RTRS

Održana manifestacija "Anastasijini dani"

U parohijskom domu Hrama Svetog Save u Beogradu održana je prva pjesnička međunarodna manifestacija "Anastasijini dani".

Ovo je prva manifestacija, posvećena majci Svetog Save i supruzi osnivača srednjo-vjekovne srpske države Stefana Nemanje. Održana je u okviru obilježavanja 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Lik i djelo prve srpske srednjovjekovne vladarke, koja je postala svetiteljka, okupili su na „Anastasijinim danima“ pjesnike iz Srbije i inostranstva. Međunarodni pjesnički konkurs raspisala je Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika. 115 najboljih pjesama našlo se u zborniku „Pesmodarje Svetoj Anastasiji“.

- Ovdje je oko 70 pesnika, koji su zastupljeni od ovih 115, oni dolaze iz svih krajeva naše lepe zemlje Srbije, dolaze iz okruženja, imamo tu koleginicu iz Makedonije, iz Bugarske, imamo iz Hrvatske goste - kaže  Miroslav Mišel Bolters iz Srpske kraljevske akademije naučnika i umjetnika.

Autorima najboljih pjesama uručene su nagrade. Beograđanin Јovan Bundalo, rođen u Sanskom Mostu, dobio je Veliku zlatnu povelju za "Molitvu monahinje Anastasije".

- Uvijek sam se divio majci Svetog Save, jer on je autokefalnost naše crkve, majka ga je rodila i tako da sam ja u njoj video veliku sveticu - napominje Јovan N. Bundalo, dobitnik Velike zlatne povelje.

Velika bronzana povelja pripala je Aćimu Todoroviću iz Vlasenice, a poveljom je nagrađen i Ratko Popović iz Čelinca.

- Teško je pisati o svetiteljima, uvijek čovjek misli da će se ogriješiti o svetitelja, ali evo, uspjelo je na neki način, meni ovo nije prvo priznanje, više priznanja sam dobio na međunarodnim konkursima, ali ovo je jedno od posebnih i dragih priznanja - napominje Ratko Popović, pjesnik iz Čelinca.

Istaknutim srpskim stvaraocima uručena su i priznanja Ambasade Azerbejdžana u Srbiji. Organizatori najavljuju da će manifestacija "Anastasijini dani" postati tradicionalna i očekuju da će u Obrenovcu biti izgrađen hram posvećen ovoj svetiteljki.