latinica  ћирилица
16/03/2019 |  19:49 ⇒ 17/03/2019 | 13:24 | Autor: RTRS

Obilježen Dan narcisa

Savez žena, oboljelih od raka dojke "Iskr", obilježio je "Dan narcisa", kako bi skrenuli pažnju javnosti o značaju prevencije ove bolesti. Ističu da je karcinom, ako se otkrije na vrijeme, u čak 90 odsto slučajeva izlječiv.

 U Univerzitetsko-kliničkom centru u Banjaluci prošle godine operisano je 487 žena, a broj oboljelih svake godine je sve veći. Upozoravaju da je nerijetko riječ o mladim osobama.

- Mi vršimo edukaciju po srednjim školama, u završnim razredima, i svake godine pet ili šest djevojaka pošaljemo, pod sumnjom, u Centar za dojku - kaže Suzana Kekić, predsjednica Saveza žena oboljelih od raka dojke "Iskra".

- Postotak je visok, izlječivosti, ali ako se dovedete do trećeg, četvrtog stadijuma, kad je već metastazirao, onda je skoro pa nemoguće. Skrećemo pažnju ženama da odlaze na ultrazvučne preglede, na mamografiju i da bar jednom u tri mjeseca vrše pregled kod kuće, jer tako mogu da, ne da otkriju, ali da uoče promjene na svom tijelu - poručuje Darija Todić, sekretar Saveza žena oboljelih od raka dojke "Iskra".