latinica  ћирилица
17/03/2019 |  13:37 ⇒ 14:18 | Autor: SRNA

Nju Delhi i Islamabad prijetili raketnim napadima

Nekoliko zvaničnika, među kojima i savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće DŽon Bolton, spriječili su sukob širih razmjera između Indije i Pakistana, izjavile su danas zapadne diplomate, indijski i pakistanski zvaničnici.

Zvaničnici navode da je Indija prošlog mjeseca zaprijetila Pakistanu da će ispaliti najmanje šest projektila na teritoriju te zemlje, dok je Islamabad najavio trostruko jači odgovor sopstvenim raketama.

Spor između dvije nuklearne sile prerastao je u sukob prošlog mjeseca nakon borbe vojnih aviona iznad Kašmira 27. februara, odnosno dan nakon što su indijske letjelice gađale kamp militanata u Pakistanu.

Islamabad je negirao postojanje bilo kakvog kampa militanata i naveo da su indijski avioni gađali brdo.

Pakistan je oborio jedan indijski vojni avion i zarobio pilota koji se katapultirao iznad dijela Kašmira pod pakistanskom kontrolom.

Izvori iz indijskih vlasti i zapadni diplomata rekli su da su to veče telefonom razgovarali savjetnik za nacionalnu bezbjednost Indije Adžit Dval i šef pakistanske obavještajne službe Asim Munir.

Doval je Muniru rekao da se Nju Delhi bori protiv militanata koji slobodno djeluju sa pakistanske teritorije i da su spremni na dalju eskalaciju sukoba.

Izvor iz pakistanskih vlasti i zapadni diplomata potvrdili su da je Indija zaprijetila upotrebom šest projektila na teritoriji Pakistana.

Izvori nisu precizirali ko je zaprijetio kome, ali se napominje da su pakistanske i indijske službe komunicirale tokom borbi i da to i sada čine.

Izvori dodaju da je Pakistan najavio odgovor sa većim brojem projektila.

Dovalova kancelarija nije bila dostupna za bilo kakav komentar. Pakistanska vojska, takođe, nije željela da komentariše izvještaje.

Bolton je sa Dovalom telefonom razgovarao 27. februara u nastojanju da smiri situaciju, a potom je i američki državni sekretar Majk Pompeo kontaktirao obje strane kako bi smirile situaciju.