latinica  ћирилица
17/03/2019 |  15:14 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

Milići: Ulaganja u vodovodnu i kanalizacionu mrežu

Krajem marta, opština Milići obilježiće 27 godina od ponovnog formiranja ove lokalne zajednice.

U prošloj godini, sredstvima Vlade i lokalne zajednice izgrađen je prečistač vode. Planirano je da tokom ove godini opština završi projekat sekundarne vodovodne, kao i kanalizacionu mrežu. Međutim, i ova lokalna zajednica suočava se sa problemom odlaska stanovništva.

U opštini Milići zaposleno je 1.900 radnika, dok posao traži oko 1.300 lica. Ova srednje razvijena opština čiju okosnicu razvoja čini kompanija Boksit, suočava se sa nedostatkom varilaca, vozača, građevinskih radnika, stolara. Srednjškolci Anja Marinković i Vladimir Cvjetković voljeli bi da ostanu u rodnom kraju.

Milići su dobili specijalnu hirušku bolnicu i porodilište, unaprijeđena je poljoprivredna proizvodnja, stipendiraju se učenici i studenti, a nagrađuje se i svako rođeno dijete. Ulaže se u sport i kulturu, ali i traži rješenje kako bi se zaustavio odlazak mladih.

-  Da održimo osnovno i srednje obrazovanje, kao i da vidimo mogućnosti, jer imamo razgovore s Univerzitetom u Istočnom Sarajevu da na području opštine možda formiramo odjeljenje ili studijski program Fakulteta informacionih tehnologija, jer u srednjoj školi stipnediramo informacione tehničare - ističe Momir Lazarević, načelnik opštine Milići.

Rudarstvo, prerada drveta i saobraćaj, samo su neke od djelatnosti kompanije Boksit koja u ovoj opštini zapošljava 839 radnika.

- Mi smo prošle godine i za dva i po mjeseca ove godine primili 334 lica raznih zanimanja. Međutim, prošle godine otišlo je 38, od početka godine do danas 19 - što je malo zabrinjavajući trend. Uglavnom su otišli oni koji su bili dobro plaćeni - kaže Rajko Dukić, predsjednik kompanije Boksit.

Namještaj iz Milića našao je svoje mjesto i na evropskom tržištu. Milići će uskoro dobiti Fabriku za mljevenje hidrata i glinice. Izgradnja brze ceste Zvornik-Milići donijeće uštede privredi, a građanima ovog kraja bržu i bezbjedniju vožnju. Šta još nedostaje da bi se zaustavio odlazak stanovništva?