latinica  ћирилица
17/03/2019 |  19:03 ⇒ 19:46 | Autor: TANЈUG

Tomašićeva objasnila kako Hrvatska treba da uslovi Srbiju

Hrvatska evroparlamentarka Ruža Tomašić, poznata po neoustaškim i antisrpskim stavovima, izjavila je za Hinu da će se ponovo kandidovati na izborima za Evropski parlament.

Tomašićeva je ocijenila da Hrvatska može da ima koristi od integracije Zzpadnog Balkana u Evropsku uniju, najviše zbog proširenja tržišta, ali je iznijela tvrdnju da EU treba da postavi jasnije kriterijume pristupanja tih zemalja.

- Slažem se da zemlje zapadnog Balkana postanu članice Evropske unije, ali ne smijemo nikome da gledamo kroz prste, svako mora da ispuni određene uslove" - smatra ona.

Tvrdi da se bilateralni sporovi koje Srbija ima sa Hrvatskom, među kojima je kao ključne navela "pitanje nestalih i vraćanje otetih kulturnih dobara za vreme Domovinskog rata", treba da se rješavaju u sklopu procesa pristupanja Srbije EU.

- Plaćanje ratne odštete nisu toliko ključni problemi, koliko rješavanje pitanja nestalih i povratka otetih kulturnih dobara - kazala je ona.

Smatra da bi Zapad za te dvije tačke imao sluha, samo u tome Hrvatska treba da nastupi čvršćim stavom.

- Hrvatska treba da insistira na tome da se ta bilateralna pitanja rješavaju u sklopu ulaska u Evropsku uniju, a u protivnom treba uskratiti podršku Srbiji - kaže ona.