latinica  ћирилица
18/03/2019 |  08:15 ⇒ 16:50 | Autor: RTRS

Otvoren kružni tok kod TC Delta planet (FOTO)

Kružni tok kod novoizgrađenog Tržnog centra Delta planet u Banjaluci pušten je u funkciju, a riječ je o investiciji vrijednoj 2,8 miliona KM.
Banjaluka - Foto: Twitter
BanjalukaFoto: Twitter

Kružnu raskrsnicu, koja ima i podzemni prolaz, otvorili su predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar saobraćaja i veza Republike Neđo Trninić, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i vršilac dužnosti direktora preduzeća Putevi Republike Srpske Nenad Nešić.

Višković je rekao da je u rekordnom vremenu završen kružni tok koji, ne samo što uljepšava ambijent, nego je i praksa svuda u Evropi jer su to najbolji objekti sa stanovišta bezbjednosti saobraćaja, a koristiće i pješacima za koje su sagrađeni podzemni prolazi za bezbjedno kretanje.

On je rekao novinarima da je ovo je projekat koji ne gradi samo Banjaluku, već i Srpsku, te istakao da je u proteklih deset i više godina u putnu infrastrukturu, magistralne, regionalne i auto-puteve, uloženo više od dvije milijarde KM.

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske će nastaviti da podržava ovakve projekte po lokalnim zajednicama, a prioritet će joj biti i izgradnja putne infrastrukture.

- Planiramo da idemo u ozbiljniju rekonstrukciju magistralnih puteva, prije svega, sa jednim kreditom Svjetske banke, ali kao prvi prioritet da nastavimo izgradnju auto-puta od Doboja prema Bijeljini i dalje prema Srbiji, da povežemo Banjaluku i Beograd auto-putem - rekao je Višković i dodao da će se u sklopu tog auto-puta raditi i gasifikacija.

Najavio je više investicija u realni sektor, time i povećavanje bruto društvenog proizvoda, povećanje prosječne plate i više radnih mjesta.

Na pitanje kada se može očekivati kredit za rekonstrukciju magistralnih puteva, Višković je rekao da će Vlada Srpske već na sjednici u četvrtak, 21. marta, odrediti grupu za pregovore sa Svjetskom bankom i da se očekuje da sredstva budu operativna na proljeće iduće godine.

Ministar Trninić rekao je da ovakvi infrastrukturni projekti poboljšavaju uslove i bezbjednost u saobraćaju.

On je naveo da je u proteklom periodu bilo mnogo vakvih projekata, da je u magistralne i regionalne puteve uloženo više od milijardu KM u proteklih deset godina, te da postoje i značajni planovi za budući period.

Trninić je rekao da je raskrsnica na lokaciji sadašnjeg kružnog toka svojevremeno pravljena za dnevni prosjek vozila veći od 12.000.

- Pošto se dodaje novi krak i otvara tržni centar, to će biti sigurno biti znatno više, a i dobar dio saobraćaja iz centra vjerovatno će biti usmjeren na ovu stranu - naveo je Trninić.

Istakao je da će završetkom istočnog tranzita i izradom obilaznice oko Banjaluke, saobraćaj biti riješen na duži period što se tiče gužvi, kvaliteta, ali i bezbjednosti.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća Putevi Republike Srpske Nenad Nešić naveo je da je riječ o veoma zahtjevnoj kružnoj raskrsnici sa pothodnicima, dodavši da je veći dio finansijskih sredstava u iznosu oko 1,7 milion KM uložen u izgradnju pothodnika.

- Sada imamo modernu saobraćajnicu gdje ćemo poboljšati protok saobraćaja i poboljšati bezbjednost, što treba da bude jedan od prioriteta i u budućem vremenu - dodao je Nešić.

On je rekao da je izvođač radova bilo preduzeće Niskogradnja iz Laktaša, a investitor javno preduzeće Putevi Republike Srpske, te da je ukupna 2,8 miliona KM, kao i da su rokovi ispoštovani.

- Uplaćene su i pokretne stepenice i svi ostali materijali, međutim još nisu stigli - kazao je Nešić i dodao da pokretne stepenice neće biti spremne do otvaranja Tržnog centra Delta planet, koje je planirano za 21. mart.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić naveo je da je ovo peti kružni tok izgrađen za nešto više od godinu dana u gradu.

- Ovo je samo je jedna u nizu aktivnosti koju realizujemo sa Putevima Republike Srpske na poboljšanju saobraćajne infrastrukrure u gradu - rekao je on i dodao da je u različitim fazama izgradnje još sedam kružnih raskrsnica.

Kružnu raskrsnicu krasi fontana, a za pješake je napravljen podzemni pothodnik da bi se izbjegao nadzemni prelazak ove, izuzetno frekventne saobraćajnice.

Ranije je iz Gradske uprave najavljeno da će nova montažna kružna raskrsnica na Malti, u blizini nekadašnje Mljekare biti instalirana do kraja idućeg mjeseca.

Na ovoj lokaciji, odnosno ukrštanju prometnih ulica Mladena Stojanovića i Trive Amelice, biće ugrađena montažna raskrsnica. Ovih dana izabran je i izvođač radova, a vrijednost nabavke iznosi 37.000 KM.

Prema projektu, ovaj kružni tok imaće jednu saobraćajnu traku.