latinica  ћирилица
18/03/2019 |  11:10 | Autor: SRNA

Priština ne razmišlja o dijalogu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je danas, na sastanku sa delegacijom Evropskog savjeta za međunarodne odnose, da bi ponašanje Prištine, koja ne razmišlja o dijalogu sa Beogradom, moglo da destabilizuje region.
Aleksandar Vučić (Foto:Dimitrije Goll) - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić (Foto:Dimitrije Goll)Foto: TANЈUG

- Uvođenje taksa i izglasavanje platforme u prištinskom parlamentu najbolji su dokaz da Priština ne razmišlja o dijalogu, već o rješenjima koja bi mogla da destabilizuju cijeli region - rekao je Vučić.

On je ponovio da nastavak dijaloga zavisi od toga da li će Priština povući takse na srpsku robu, kao i da Priština nije ispunila jedinu svoju obavezu iz briselskog sporazuma, a to je formiranje zajednice srpskih opština.

Vučić je istakao da se Beograd zalaže za kompromisno rješenje za Kosmet, saopšteno je iz Službe predsjednika Srbije za saradnju sa medijima.

- Moramo doći do kompromisnog rješenja. Ako neko misli da Priština treba da dobije sve, a Srbija da izgubi sve, to nije kompromis i to nećemo dozvoliti - poručio je Vučić.

Kada je riječ o situaciji u centralnoj Srbiji, Vučić je naveo da je Srbija demokratska zemlja i da je zadovoljan kada ljudi mogu slobodno da protestuju, bez primjene policijske sile, što, kako je rekao, nije slučaj u mnogim zapadnim zemljama.

- Јedini problem jeste nasilje, koje nijedna demokratska država ne može da dozvoli, pa neće ni Srbija - naglasio je Vučić.

Predstavnici Evropskog savjeta za međunarodne odnose naveli su da od nastavka dijaloga /Beograda i Prištine/ zavisi stabilnost regiona i da bi bilo neophodno što prije naći dugoročno rešenje, navodi se u saopštenju.

Oni borave u Beogradu da bi bolje razumjeli izazove sa kojima se Srbija danas suočava, regionalnu dinamiku i ono što bi EU trebalo da uradi kako bi ubrzala i pomogla reformske mjere na zapadnom Balkanu.