latinica  ћирилица
18/03/2019 |  13:06 ⇒ 20/03/2019 | 08:47 | Autor: RTRS

Haške presude nisu doprinijele pomirenju i pravdi

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Banjaluci da presude Haškog tribunala nisu doprinijele pomirenju i pravdi.

- Nažalost, međunarodno sudovanje, a vrlo često i ono na nivou BiH, išlo je po jednoj matrici - uglavnom su prethodno donesene političke odluke, pravljen je politički okvir a onda se pravnim odlukama ili sudskim presudama popunjavao taj okvir. Kao rezultat toga, danas imate ogromno nepovjerenje u sudove i situaciju u kojoj nije dostignuto pomirenje i kohezija, što je prioritetno bio cilj - rekla je Cvijanovićeva danas novinarima u Banjaluci, rekavši da nije optimisata u pogledu drugostepene presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Podsjećamo, Karadžiću će 20. marta pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu biti izrečena drugostepena presuda.

Drugostepena presuda Karadžiću biće izrečena nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu, kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora.