latinica  ћирилица
18/03/2019 |  13:11 ⇒ 13:32 | Autor: RTRS

Dalipagić: BiH zaostaje zbog unutrašnjih odnosa i politizacije

BiH zaostaje za zemljama u okruženju i Evropom u razvoju informaciono-komunikacione tehnologije ne zbog neznanja i manjka stručnjaka, nego zbog unutrašnjih odnosa i politizacije svakog pitanja, izjavio je danas Saša Dalipagić, zamjenik ministra komunikacije i transporta u Savjetu minitara u tehničkom mandatu.
Saša Dalipagić (Foto: hercegovina.info) -
Saša Dalipagić (Foto: hercegovina.info)

Dalipagić je novinarima u Sarajevu, nakon otvaranja konferencije "Digitalizacija društva BiH" koju ogranizuje Spoljnotrgovinska komora BiH, rekao da je u BiH okončana prva faza procesa digitalizacije i da su pokrivena tri glavna centra - Sarajevo, Mostar i Banjaluka, a da su druga i treća faza u pripremi i koštaće 28.000.000 KM.

On tvrdi da, zbog opstrukcija, ne može da se raspiše tender za provođenje druge, odnosno treće faze digitalizacije.

- Ne možemo da dobijemo članove tenderske komisije od Republike Srpske, a ne želimo da to uradimo bez njih, jer će nam se desiti, kao u prvoj fazi, da se Federacija BiH pokrila opremom, a Republika Srpska tek nakon šest-sedam godina - kaže Dalipagić.

Direktor Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ Predrag Kovač tvrdi da je agencija na čijem je čelu, u skladu sa politikom Sektora telekomunikacija koju usvaja Savjet ministara, pripremila neophodnu regulativu koja će u narednom periodu ubrzati proces digitalizacije cjelokupnog društva u BiH.

- RAK je spreman i nadam se da ćemo biti jedan od faktora koji će pomoći da BiH što je moguće prije uhvati priključak sa svijetom kada je u pitanju ova tehnologija - rekao je on.

Kovač je podsjetio da je Savjet ministara u tehničkom mandatu nedavno donio odluku po kojoj će licenca za rad na mrežama četvrte generacije biti dodijeljena trojici postojećih operatora u BiH.

- Predviđeno je da u budućnosti, kada su u pitanju telekomunikcije i mobilne komunikacije, sve mreže rade na tehnološki neutralnoj osnovi, što znači da će svi telekom operatori moći bez posebnih odluka da primjenjuju sva dostignuća koje imaju i ostale zemlje u cijelom svijetu - naveo je on.

On kaže da bi u BiH, prema procjeni RAK-a, 2025. godina trebalo da bude godina kada će se ozbiljno pričati o petoj gerenciji u mobilnoj telefoniji.

Kovač je napomenuo da je EU postavila pred zemlje članice nešto ranije rokove za pokrivanje dijela teritorije i glavnih gradova država EU mobilnom mrežom pete generacije.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković izjavio je da ova konferencija ima za cilj da kroz stručne panele, koji će se odvijati tokom naredna dva dana, pokaže koji su potencijali za investiranje u BiH, odnosno, koja su to porozna mjesta koja nisu obuhvaćena digitalizacijom.

- Cilj digitalizacije kada je riječ o privredi u BiH jeste povećana transparentnost putem onlajn platformi čime se povećava i konkurentnost preduzeća. Suština procesa je osavremeniti nove kulture poslovanja ne samo u BiH, već i van njenih granica - rekao je Vuković.

Haris Hadžiavdić, dirktor kompanije "Global GPS", koja je suorganizator konferncije, rekao je da bi proces dititalizacije trebalo da pokrene BiH ka boljem svijetu.

On je pojasnio da proces digitalizacije ne predstavlja samo digitalizaciju prenosnih kanala i medija, nego da je riječ o cjelokupnom društvu.

Hadžiavdić je naglasio da Spoljnotrgovinska komora promoviše digitalizaciju privrednih subjekata koji će raditi na tom procesu, kupovati opremu i uštediti na procesima koji će biti digitalizovani.

On je istakao da postoje proračuni za uštede i da indikatori u bankarskom sektoru govore o tome da samo čekanje u redovima u bankama za otvaranje novih računa za nekih 400.000 ljudi koji to rade košta 200.000.000 KM.

- Tu je i fiskalizacija kakva jeste ogroman teret privrednim subjektima i koju treba modernizovati. Imamo i primjer advokature jer advokati čekaju na redove u sudovima da predaju svoje spise. Izračunali smo da bi samo jedan advokat uštedio oko 100.000 KM da je digitalizovan proces - rekao je Hadžiavdić.

On je dodao da digitalizacija nije jeftina i da traži investicije, poput kupovine računara, softvera, konekcije i obučavanja ljudi, ali da se sve višestruko vrati.

Konferencija "Digitalizacija društva BiH" biće nastavljena i dva naredna dana kroz različite panele, poput "Digitalna transformacija državne administracije javne uprave", "Digitalna budućnost finansijskog sektora", "Digitalna transformacija sektora humane medicine".