latinica  ћирилица
18/03/2019 |  13:24 ⇒ 14:42 | Autor: SRNA

"Beograd neće prihvatiti rezultat NATO agresije"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Srbija neće prihvatiti rezultat NATO agresije /samoproglašeno Kosovo/, iako se to od nje zahtijeva.
Aleksandar Vučić -
Aleksandar Vučić

Vučić je, govoreći na konferenciji "20 godina nakon bombardovanja Јugoslavije - lekcije za evropsku bezbjednost u 21. vijeku", naglasio da ne postoji pritisak koji bi natjerao Beograd da prelazi preko nacionalnog ponosa i dostojanstva.

On je poručio da Srbija neće u NATO i želi da čuva zemlju sa svojom vojskom.

- Vjerujemo u snagu svoje armije i mnogo toga smo preživjeli da bismo mogli da zaboravimo. Mi nismo bili bezgrešni, ali Srbija nije zaslužila NATO agresiju, to je bio protivpravni akt uperen protiv međunarodnog poretka - rekao je Vučić.

On je istakao da je potrebna nova svijest, a ne tutorstvo.

- Potrebno nam je da shvatimo da pobjeda ne leži u tuđem gubitku, već da moramo da se odreknemo maksimalističkih zahtjeva. Mi nemamo takvu situaciju - pojasnio je Vučić.

On je rekao da Srbija čeka dijalog i razgovor, ali da neko mora da objasni Albancima da bez razgovora sa Beogradom ne mogu ništa da postignu.

- Oni to ne vide, vide spas u razgovoru sa Vašingtonom. Ali nadam se da će se to promjeniti i da ćemo poslije moći da nastavimo razgovore - rekao je Vučić.

On je ponovio da će 20 godina od NATO agresije biti obilježeno u Nišu.

- Mi ćemo ove godine u Nišu, koji je mnogo stradao tokom agresije, govoriti o tome šta se dešavalo 20 godina. Zamolio sam da parada bude pomjerena za 9. maj i da tada prikažemo koliko je naša vojska i policija napredovala, a da se 24. marta sjetimo svih stradalih i poginulih i gledamo u budućnost u kojoj ćemo da čuvamo i gradimo mir i da zahvalimo svima koji su nam pomagali - rekao je Vučić.