latinica  ћирилица
18/03/2019 |  13:28 ⇒ 16:36 | Autor: sputniknews.com

Prva reakcija Rusije na proteste u Srbiji

Rusija želi da se Srbija dinamično razvija, i uvjerena je da će srpsko rukovodstvo učiniti sve kako bi se riješila situacija sa protestima u zemlji, izjavio je portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov.

- Srbija je naš partner, partnerska strana sa kojom nas vezuju istorijski i kulturni odnosi. Zbog toga, naravno, želimo da vidimo Srbiju kao stabilnu zemlju koja se dinamično razvija. I činimo sve da tako bude u okviru bilateralni odnosa. To je unutrašnja stvar Srbije. Uvjereni smo da srpsko rukovodstvo čini sve kako bi razriješilo ovu situaciju - komentarisao je Peskov proteste u Srbiji.

U subotu i nedjelju u Beogradu su održane protivvladine demonstracije koje je organizovala opozicija aktuelnog srpskog predsjednika Aleksandra Vučića. U subotu su demonstranti ušli u zgradu nacionalne radio-televizije RTS sa zahtjevom da se promjeni uređivačka politika i pretili zaposlenima. Opozicija je u nedjelju pokušala da probije policijski kordon oko Predsjedništva i policijske uprave.

Na uličnim demonstracijama protiv Vlade, koji se održavaju svake nedjelje u Beogradu i drugim gradovima Srbije više od tri mjeseca, uglavnom učestvuju aktivisti devet stranaka i pokreta, ujedinjenih u Savez za Srbiju, kao i obični građani. Savez ima predsjedništvo, od kojih su najpoznatiji članovi bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši predsjednik Generalne skupštine UN Vuk Јeremić, bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i lider parlamentarne stranke Dveri Boško Obradović. Akcije su dosad bile mirne. Organizatori smatraju da je u zemlji uspostavljen nedemokratski režim vlasti i zahtjevaju ostavku predsjednika.