latinica  ћирилица
18/03/2019 |  13:49 | Autor: SRNA

Čović: Dogovor o SM u naredna dva dana

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da u naredna dva dana očekuje dogovor u vezi sa formiranjem Savjeta ministara.
Dragan Čović - Foto: SRNA
Dragan ČovićFoto: SRNA

- Što se tiče Savjeta ministara, nužno je da predstavnici tri stranke usaglase izjavu sa željom da odmah dogovorimo i resore. To bi bio znak da možemo ići sa izborom predsjedavajućeg Savjet ministara. U narednih dan, dva imaćemo razgovore i čini mi se da nismo daleko od dogovora, ali ne bi bilo prvi put da nismo daleko, a da se ništa ne dogodi - rekao je Čović novinarima u Mostaru nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

On je pojasnio da će izjavom koja će biti dogovorena na stranačkim nivoima biti usaglašeno šta će biti zadaci novog Savjeta ministara, gdje će se između ostalog definisati i evrointegracijski proces na način da se novi Savjet ministara obaveže da prati procese evroatlantskih integracija.

Komentarišući podjelu resora i činjenicu da HDZ i SDA žele ista ministarstva, Čović je rekao da HDZ želi svako ministarstvo.

- Vidjećemo šta ćemo kroz pregovore dobiti. Svi mislimo da su preznačajna ministarstva gdje nemamo svog ministra. To je isto. Sada imamo ministra odbrane, pravde i finansija i mi smo zadovoljni s tim, kao što ćemo biti zadovoljni sutra kada budemo imali ministra inostranih poslova, finansija i ministra bezbjednosti - rekao je Čović.

On je naglasio da je suština u raspodjeli resora da tri mjesta pripadaju Srbima, tri Hrvatima, tri Bošnjacima.

- Postoje i zamjenička mjesta gdje će se naći mjesta za ostale. Meni je bitno da se Savjet ministara što prije formira. HNS će imati najbolje kandidate i za ministarske i za zamjeničke pozicije - dodao je predsjednik HDZ-a.

Čović je naveo i da formiranje vlasti u Kantonu 10 i Hercegovačko-neretvanskom kantonu ide planiranom dinamikom, te dodao da je HDZ danas donio odluku da kandidat za mandatara u HNK bude dosadašnji kantonalni premijer Nevenko Herceg.

Predsjednik HDZ-a naveo je da je Predsjedništvo stranke danas donijelo sve potrebne odluke za održavanje sabora HDZ-a 27. aprila.