latinica  ћирилица
18/03/2019 |  14:09 | Autor: SRNA

Pašalić: Mjere za privlačenje mladih na selo

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić ocjenjuje da brojne mjere koje je ovo ministarstvo uvelo kako bi privukli mlade na selo i dalje ne daju željene rezultate.
Boris Pašalić - Foto: RTRS
Boris PašalićFoto: RTRS

On kaže da je jedna od podsticajnih mjera da svaki mladi agronom koji je završio Poljoprivredni fakultet, a potom se vratio na selo i pokrenuo vlastitu proizvodnju, dobije finansijsku pomoć od 20.000 KM. 

- Nažalost, nema baš mnogo zainteresovanih da se vrate na selo, bez obzira na novčani podsticaj koji nudimo - rekao je Pašalić za portal Agroklub.

Kao primjer navodi informaciju da trenutno na biroima za zapošljavanje u Republici Srpskoj ima 450 agronoma koji čekaju posao, umjesto da se vrate na selo i pokrenu vlastitu proizvodnju. 

- Svi oni uglavnom žele da rade u Ministarstvu, nekoj agenciji ili pak poljoprivrednoj apoteci za 500, 600 ili 700 KM mjesečno, sedam dana u sedmici. To je pogrešno, jer tamo ne mogu dovoljno da se razviju - ističe Pašalić.

On je poručio da mladi agronomi imaju priliku da budu svoj gazda na svom imanju i da znanja koja su stekli na fakultetu primjene na vlastitom poljoprivrednom gazdinstvu.

Pašalić kaže da postoje i druge mjere kroz koje Ministarstvo nastoji da privuče mlade na selo, kao što je sufinansiranje mehanizacije od 35 odsto, ako je nosilac poljoprivrednog gazdinstva mlađi od 40 godina.

Na taj način, pojašnjava on, pokušavaju da prenesu upravljačku palicu sa starije populacije na mlađu jer je sa njima lakše komunicirati, bolje poznaju nove tehnologije i lakše primjenjuju nova znanja.

Pašalić ističe da je potpuno svjestan činjenice da ruralni razvoj nije samo ulaganje u poljoprivredu na selu već i u puteve, zdravstvenu zaštitu ruralnog stanovništva, elektrifikaciju i vodovode. 

- Kroz razne projekte pokušavamo da obezbijedimo tu infrastrukturu. U zadnjih nekoliko godina smo kroz jedan IFAD projekat izgradili više od 90 kilometara seoskih puteva i 90 kilometara vodovodne mreže. Nažalost, sve ove mjere su i dalje nedovoljne da zadrže ljude na selu - kaže Pašalić.

On ističe da je ranije, prilikom poziva investitorima da ulažu u poljoprivredu kao jedan od glavnih argumenata bio da ovdje imaju jeftinu radnu snagu na selu, ali da se i taj argument danas gubi. 

- Već sada je problem naći radnike u poljoprivredi. Odgovoriti na pitanje kako zadržati mlade na selu je jako teško, ali, ako se svi potrudimo, mislim da možemo usporiti taj trend, ako ga već ne možemo zaustaviti - naveo je Pašalić.