latinica  ћирилица
18/03/2019 |  14:34 ⇒ 14:35 | Autor: SRNA

Bastašić: Genocid nad Srbima nema prepoznatljivu terminološku odrednicu

Udruženje Јadovno 1941, iz Banjaluke, koje čuva sjećanje na pobijene Srbe tokom perioda NDH, zatražilo je danas od srpskog društva u cijelosti da se terminološka odrednica za genocid nad srpskim narodom u periodu NDH imenuje kao Pokolj.
Bastašić - Foto: RTRS
BastašićFoto: RTRS

Predsjednik Udruženja Dušan Bastašić rekao je da se institucije srpskog naroda i stručna javnost nisu terminološki odredili prema zločinu genocida koji je počinjen nad pravoslavnim Srbima od NDH.

On je rekao na konferenciji za novinare da je genocid nad Јevrejima imenovan kao Holokaust, a nad Romima kao Porajmos, dok genocid nad srpskim narodom nema prepoznatljivu terminološku odrednicu.

Bastašić je podsjetio da je odluku o odrednici Pokolj za genocid nad Srbima tokom NDH donijela prošle godine skupština Udruženja Јadovno i da su je podržale mnoga udruženja.

Inicijativu su podržali akademik Vasilije Krestić, profesor Nikola Žutić sa beogradskog Instituta za savremenu istoriju i Momčilo Mirić iz beogradskog Udruženja za odbranu ćirilice "Dobrica Erić".

Krestić je ocijenio da je inicijativa Udruženja Јadovno 1941 dobra i da će njenom realizacijom doprinijeti da žrtve nikada ne budu zaboravljene.

Žutić je rekao da je Pokolj adekvatan termin koji oslikava monstruoznost u ubijanju Srba za vreme NDH i da srpski narod treba da se ugleda na Јevreje koji su, kako je naveo, pobrojali svoje žrtve.

Mirić, koji smatra da odrednica Pokolj pokazuje ono što se dogodilo srpskom narodu, ukazao je da su danas prisutni agresivni pokušaji revizije istorije u vezi sa srpskim žrtavama u vrijeme NDH.

Skupština udruženja Јadovno 1941, iz Banjaluke, odlučila je prošle godine da zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svjetskog rata od NDH imenuje kao Pokolj.

Pokoljem je obuhvaćeno više od milion Srba koji su prije 1941. godine živjeli na području koje je pokrivala NDH, navodi se u obrazloženju odluke, objavljene na sajtu tog udruženja.

Pokolj je uključivao ekonomski teror i konfiskaciju imovine, organizaciju i sprovođenje pojedinačnih i masovnih ubijanja, deportaciju u koncentracione logore, prisilni prelazak na katoličku vjeru i protjerivanje.