latinica  ћирилица
18/03/2019 |  15:09 ⇒ 15:15 | Autor: SRNA

Crkva i Stepinac u hrvatskim udžbenicima predstavljeni kao protivnici ustaša?!

U hrvatskom udžbeniku za 8. razred, Katolička crkva u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ i Alojzije Stepinac proglašeni su za velike antifašiste, a relativizovan je karakter ustaškog režima?!
Dio teksta iz hrvatskog udžbenika za osmi razred (foto: Wikipedia/Index) -
Dio teksta iz hrvatskog udžbenika za osmi razred (foto: Wikipedia/Index)

Takav pogled na istoriju izaziva polemiku u Hrvatskoj i kritike na račun izdavačke kuće "Alfa", koja je priredila udžbenik čiji su autori istoričari Stjepan Bekavac i Mario Јareb.

"Alfa" je poznata kao desno orijentisana izdavačka kuća, a njena udžbenička izdanja popularna su u raznim dijelovima Hrvatske.

U ovom izdanju Crkva je opisana kao izrazito antifašistička, bez ikakvog pominjanja kolaboracije sa ustaškim pokretom i nacistima.

- Veliki broj hrvatskih građana osuđivao je nasilje nad svojim sugrađanima, a u tome su najviše prednjačili mladi naraštaji i Crkva - piše u udžbeniku, na koji se odnosi veliki broj kritika upućenih putem društvenih mreža.

Kontroverzni zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac je u toj verziji istorije nazvan "jednim od najvećih protivnika ustaškog režima".

Antifašisti se u toj verziji slabo pominju, a izbjegnute su brojne fotografije koje bilježe saradnju Crkve i sveštenstva sa ustašama i njemačkim okupatorima.

Istoričar Hrvoje Klasić upozorava za "Indeks" da je navođenje Crkve i katoličkih sveštenika u Drugom svjetskom ratu isključivo u pozitivnom svjetlu - istorijski revizionizam.

Ne sporeći da su neki sveštenici pomagali otpor okupatoru, Klasić ukazuje da su bili brojni oni koji, ne samo da su podržali ustaše, već su se aktivno uključili u njihov aparat vlasti.

U spornom udžbeniku tvrdi se da je antifašistički pokret rastao zbog izloženosti "velikom italijanskom teroru", bez pominjanja ustaškog terora, a relativizovana su dešavanja u medijima i kulturi za vrijeme NDH.