latinica  ћирилица
18/03/2019 |  15:35 ⇒ 20/03/2019 | 05:34 | Autor: RTRS

Cvijanović: Fokus na jačanju privrede i povećanju broja zaposlenih (FOTO)

Republika Srpska ide krupnim koracima naprijed, a fokus vlasti biće na jačanju privrede i povećanju broja zaposlenih, zaključeno je na sastanku predsjednice Željke Cvijanović sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, rukovodstvom Vlade Srpske i predsjednicima parlamentarnih stranaka koje čine većinu u Narodnoj skupštini.

Preduslov za to je institucionalna i politička stabilnost, poručeno je sa sastanka.

Rast BDP-a, koji iznosi oko 3,5 odsto na godišnjem nivou je zadovoljavajući i solidna osnova, ali cilj je rast od 4,5 do 6 odsto, što bi onda direktno mogli da osjete i građani, kroz povećanje životnog standarda, istakla je predsjednica Cvijanović. Prioritet će , kaže, biti otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru i povećanje plata radnicima u ovoj oblasti.

- Sada, kroz ova povećanja koja se su desila u javnom sektoru, kada su u pitanju određene budžetske kategorije, pravi se pretpostavka da u narednom periodu, u dogovoru sa socijalnim partnerima, budu povećane plate i u privredi - rekla je predsjednica Srpske.

Sastanak u Palati Republike (Foto: RTRS)

Cvijanovićeva podsjeća da su, u prethodnom periodu, povećanjem neoporezivog dijela, plate rasle svim radnicima, a početkom godine povećavane su zaposlenima u prosvjeti i policiji za osam, odnosno 10 odsto. Rasle su i penzije, redovnim usklađivanjem, za oko dva odsto, a ukupno za 20 odsto u posljednjih nešto više od pet godina. Uz dalji rast plata, velika pažnja biće posvećena i jačanju demografske slike Srpske, istakla je predsjednica Cvijanović.

- Naravno da smo izrazili zabrinutost, s obzirom da postoji veliki odliv stanovništva, ali isto tako, ovo je prilika da se analiziraju određene mjere, koje postoje kad je u pitanju Republika Srpska. Dakle, kada je u pitanju i pomoć porodici i porodiljama, studentima, mlađoj populaciji, ali ostaje obaveza da se to razvija i u narednom periodu - istakla je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o infrastrukturnim planovima u narednom periodu, prioritet će biti gradnja puteva i auto-puteva, hidrocentrala i magistralnog gasovoda kroz Srpsku, a potom i sekundarnog gasovoda prema lokalnim zajednicama, kaže Cvijanovićeva.

Sastana u Palati Republike (Foto: RTRS)

- To će biti veliki projekat, koje će svakako i mobilisati vijelo društvo, ali i stvarati pretpostavke za bolju privredu i za sve ono što namjeravamo da radimo na budućem planu - dodala je ona.

Sastanak u Palati Republike organizovan je uoči prvih 100 dana rada nove vlade, a svi učesnici izrazili su zadovoljostvo dosadašnjom saradnjom i ostvarenim rezultatima. Ističu da su svi planirani zakoni u prethodnom periodu i usvojeni i da Skupština i Vlada rade planiranom dinamikom. Učesnici sastanka očekuju i da brzo bude postignut dogovor o konstituisanju vlasti na nivou BiH, kako bi mogli da budu realizovani i oni projekti, koji direktno zavise od institucija BiH.