latinica  ћирилица
18/03/2019 |  16:57 ⇒ 19:42 | Autor: TANЈUG

Vučić zatražio aboliciju za prekršajno kažnjene, ali ne i za nasilnike

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od nadležnih organa da aboliraju i oslobode sve učesnike protesta koji su prekršajno kažnjeni zbog nasilnog upada u RTS i tokom protesta ispred Predsjedništva, saznaje Tanjug u kabinetu predsjednika Republike Srbije.
Aleksandar Vučić (Foto: Z. Žestić / Tanjug) -
Aleksandar Vučić (Foto: Z. Žestić / Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, međutim, rekao da nikad neće abolirati odgovornosti one koji su na protestu nosili motornu testeru i napadali policajce.

Prethodna dva dana policija je privela 18 osoba u vezi sa protestima i upadom u zgradu RTS-a. Sedam osoba je osuđeno pred Prekršajnim sudom.

Tri osobe su zadržane zbog sumnje da su nasilno ušle u RTS, pretile motornom testerom, razbile staklo i bezobzirno se ponašale prema zaposlenima u javnom servisu i policijskim službenicima.

Vučić je prethodno, povodom izjave portparolke EU Maje Kocijančič da protesti treba da budu mirni i u okviru zakona kao što su bili prije proteklog vikenda, istakao da je i on to govorio i da su to evropske norme.

- Pa, to sam i ja rekao, niste mi vjerovali da su to evropske norme. Rekao sam: možete da šetate koliko hoćete, sve je u redu, ali nasilje ne može i to je sve što imam da kažem - rekao je Vučić novinarima, ijotvaranja međunarodne konferencije "20 godina nakon bombardovanja Јugoslavije - lekcije za evropsku bezbjednost u 21. vijeku" .