latinica  ћирилица
18/03/2019 |  17:59 ⇒ 19/03/2019 | 13:42 | Autor: RTRS

Protesti u Srbiji i dalje glavna politička tema u regionu

Protesti u Srbiji, koji su proteklog vikenda dobili i predznak nasilja, i dalje su glavna politička tema u regionu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, od nadležnih je, kako saznaje Tanjug, zatražio da odgovornosti budu oslobođeni učesnici protesta koji su prekršajno kažnjeni. Dok Savez za Srbiju upozorava da neće odustati od protesta, već će dobiti novu dinamiku, Vučić poručuje – dijalog se vodi u parlamentu, a ne na ulici.

- Možete da šetate koliko hoćete, sve je u redu, ali nasilje ne može. Svi koji ga počine, odgovaraće - kategoričan je Vučić.

Spreman je, kaže, otvoriti temu RTS-a. Pristaje na dijalog s građanima, ali ne i sa pojedinim opozicionim političarima. 

- Mi nasilje da dozvolimo – nećemo. Drugo možete da radite šta hoćete! Što se tiče toga pred Ustks, to znači da mi predstoji da čekam neku žešću akciju, u kojoj mogu da budem ubijem. Ne mogu da me smijene na izobrima, jer nisu zakazani. A ja da bježim od njih neću - istakao je on,

Posljednji događaji u Beogradu, nisu dobri za Srbiju, smatra predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Pogrešno je, kaže, izabrano vrijeme da se takva poruka šalje iz ove zemlje, kojoj treba snaga za pregovaračke procese sa Prištinom. Bilo bi, dodaje, logično da se sve nacionalne i političke snage u Srbiji okupe oko pregovarača, a da sve ono što treba da rješavaju na političkom planu, treba činiti u skladu sa izborima.

- Svaka vrsta ulice i nestabilnosti asocira na to da su kreirani ili da su podmetnuti Srbiji da bi smanjili njenu snagu i moć. Јa to posmatram na taj način. Treba poštovati legitimno izabrane institucije i legalno izabranog predsjednika Srbije i u tom pogledu sve stvari rješavati na dan izbora. Koliko razumijem, tamo se i razgovara na tu temu - da dođe do izbora - naglasio je Dodik.

U unutrašnja pitanja susjedne države, ne želi da se miješa hrvatska predsjednica. Poručuje da ne želi destabilizaciju Srbije, jer bi to, kaže, moglo uticati na destabilizaciju cijelog regiona. 

- Nije ovo neko idealno vrijeme za jugoistok Evrope i trebamo biti vrlo oprezni kada je riječ o međudržavnim odnosima, a to uključuje odnos između Hrvatske i Srbije i BiH - izjavila je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Prethodna dva dana policija je privela 18 osoba u vezi sa protestima i upadom u zgradu RTS-a. Osam zbog krivičnog djela. Sedam je osuđeno pred Prekršajnim sudom. Tri su zadržane zbog sumnje da su nasilno ušle u RTS. Za njih, po svemu sudeći, neće biti abolicije, jer, prema saznanjima Tanjuga, predsjednik Srbije, nema namjeru da oslobodi odgovornosti one koji su na protestu nosili motornu testeru i napadali policajce.