latinica  ћирилица
18/03/2019 |  18:36 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Studentska previranja na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu

Nastavljaju se studentska previranja na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Dok nelegitimni studentski funkcioneri podnose tužbu protiv rektora Steve Pašalića i generalnog sekretara Univerziteta, veći broj studenata priželjkuje 25. mart, izbore i, kako kažu, vraćanje djelovanja studentskih organa u okvire zakona.

U posjedu smo dokumenata koji potvrđuju da i policija sprovodi određene istražne radnje o dosadašnjem radu studenskih organa na ovom Univerzitetu.

Studenti okupljeni oko svojih nelegitimnih funkcionera ovaj put izbjegli su nezakonit upad u Rektorat u Istočnom Sarajevu.

I dalje traže Pašalićevu ostavku jer je, kažu, ispunio uslove za starosnu penziju, miješa se u autonomiju studenata, zapošljava osobe s kojima je u sumnjivim odnosima...

Sve u svemu, tvrde, zloupotrebljava položaj.

Današnji skup okončali su šetnjom do Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, gdje su predali krivične prijave protiv rektora i generalnog sekretara Univerziteta.

- Nemamo ništa protiv izbora, tražimo da budu raspisani u skladu sa zakonima o studentskom organizovanju i o visokom obrazovanju Republike Srpske - kaže Dušan Simović, dosadašnji predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i dodaje da Studentski parlament postoji.

Da Studenski parlament ipak ne postoji ustanovila je republička prosvjetna inspekcija, podsjećaju studenti koji su se danas okupili u Palama.

- Kako studenski parlament nije registrovan, on ne može predložiti izbore rektoru - što znači da je rektor zadužen za održavanje zakonitosti i da je nadležan da raspiše izbore. Mi ne podržavamo Stevu Pašalića, mi podržavamo zakonit rad - ističe Filip Matić, student Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Pljušte i međusobne optužbe. Bivši studentski funkcioneri sumnjaju u vjerodostojnost 1.600 potpisa studenata koji se zalažu za održavanje izbora.

Dušan Simović navodi da niko nije vidio peticiju za koju tvrde da su studenti potpisali.

Sumnjaju i studenti koji se zalažu za izbore, a ponudili su nam i skrin šotove prepiske sa društvenih mreža, koja navodno dokazuje da su na današnji skup pozivali i one koji nisu studenti.

- Pitanje je koliko je tu studenata, zvali su srednjoškolce i ljude koji ne studiraju. Ucjenjivali su ljude koji nelegalno koriste menzu. Ponavljaju da diskriminišemo ponovce. To nije tačno, zakon kaže da se ne mogu kandidovati, ne možemo protiv zakona - priča nam Uroš Bjelica, student Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Uprava Univerziteta danas po strani. Objavili su saopštenje u kojem su ponovili da je 13 od 19 članova studentskog parlamenta u statusu ponovaca i apsolvenata: "Studentski parlament nije mogao predložiti rektoru Univerziteta raspisivanje izbora iz vrlo jednostavnog razloga - zato što Studentski parlament ne postoji. Izbori nisu raspisani protiv Studentskog parlamenta. Oni su raspisani da bi konačno bio izabran zakonit Studentski parlament i nakon toga stavljeno u zakonske okvire njegovo djelovanje, na osnovu slobodne volje studenata."

A preispitiuje se i zakonitost trošenja budžeta kojim su raspolagali funkcioneri Studentskog parlamenta.

Da Policijska uprava provodi istražne radnje potvrđuje dokument koji posjedujemo, a u kojem je konstatovano da Upravnom odboru Univerziteta nisu dostavljeni izvještaji o finansijskom poslovanju Studentskog parlamenta u protekle tri godine.

Policijska uprava preispituje i zakonitost izbora novog rektora Univerziteta, koji je održan krajem prošle godine.