latinica  ћирилица
18/03/2019 |  21:44 ⇒ 19/03/2019 | 13:41 | Autor: RTRS

Ima nade za oslobađajuću presudu Karadžiću, bude li suđeno na osnovu dokaza

Tim odbrane prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i predstavnici institucija Srpske koji su bili podrška i pomoć u sudskom procesu, s obzirom na dosadašnju praksu ovog suda, nisu optimistični kada je riječ o drugostepenoj presudi.

Gostujući u emisiji Ukrštenica, istakli su, ipak, da ima nade za oslobađajuću presudu, bude li suđeno na osnovu dokaza, prava i pravde.

- Ako bi postojali uslovi odsustva pritiska na sudsko vijeće, a bili smo svjedoci velikih pritisaka u proteklom periodu, i čini mi se da oni ne jenjavaju, i ako bi postojalo objektivno odlučivanje i primjena standarda onakvih kakvi bi trebali da se primijene u odnosu na sve dokaze koje smo mi izveli i da se ti dokazi uporede, naravno, sa dokazima koje je Tužilaštvo izvelo kao dokaz navodne krivice, smatram da krivice tu ne bi bilo. Sigurni smo da bi predsjednik Karadžić bio oslobođen - rekao je Goran Petronijević, član Tima odbrane Radovana Karadžića.

Foto: RTRS

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić naveo je gostujići u Ukrštenici da ako se sudsko vijeće bude bavilo činjenicama i dokazima, da je siguran da najmanje što se može uraditi je da se postupak može vratiti na ponovljeno suđenje.

- Ili da bude oslobađajuća presuda, što bi sigurno bilo najispravnije i da Karadžić, zajedno sa nama, dođe iz Haškog tribunala u Republiku Srpsku - dodao je Kojić.

Foto: RTRS

Predsjednik Boračke organizacije Milomir Savčić podsjetio je da je Karadžić bio čovjek koji se zalagao za mir i čovjek koji je prihvatio sve mirovne inicijative.

- Čovjek koji je zaustavljao sopstvenu vojsku i nije želio poraz neprijatelja nego dogovor sa suprotnom stranom o čvrstom i stabilnom rješenju političke krize na prostoru BiH. On nije zaslužio da se prema njemu primijeni bilo kakva vrsta sankcija, a kamo li nekakve dugotrajne kazne zatvora - zaključio je Savičić.

Haški tribunal je, za srijedu, 20.mart, najavio izricanje drugostepene presude Karadžiću. Tribunal ga je u martu 2016-te, osudio na 40 godina zatvora. Na tu presudu žalila se i odbrana, i tužilaštvo.

Cijelu emisiju Ukrštenica možete pogledati OVDЈE.